1. West Indische Opslag
  2. Koningskaars
  3. Agaathhof
  4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
  5. KinderBoekenHuis
  6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
  7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
  8. Erasmus Paviljoen
  9. Masterplan Tersluis
  10. De Smaaktuin
  11. Typhoon
  12. COA-opvang Ter Apel
  13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
  14. Gemeentehuis Drechterland
  15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
  16. Montessorischool Waalsdorp
  17. St. Michaëlschool
  18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
  19. Multifunctioneel centrum Krefeld
  20. Uitbreiding ASTRON
  21. Woonhuis Ter Borch
  22. Utopiastadt
  23. Tuinstad Werdersee
  24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
  25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
  26. Brede School Didam-Zuid
  27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
  28. Masterplan Meeroevers
  29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
  30. Health Hub Roden
  31. Urban Living Berlin
  32. Regensburg Hoogwaterbescherming
  33. Noorderhaven blok 10
  34. Brede school Ichthus
  35. Woonhuis Doorn
  36. Sportcentrum Kardinge
  37. Lanenflat Wandeloord
  38. Brede school De Grift
  39. Brede School De Twingel
  40. Huis VolkerWessels
  41. Witte de Withstraat 50
  42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
  43. Theater de Machinefabriek
  44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
  45. Warmtecentrale ScheldeVesting
  46. Hoge der A
  47. Hogeschool Rotterdam
  48. Kantoor Belastingdienst
  49. Meer Wonen
  50. Gemeentehuis Leimen
  51. Kantoorboerderij Koepon
  52. Kantoor GasTerra
  53. Winkels en woningen Meerijk
  54. Woonzorgappartementen De Waterman
  55. Studentenhuisvesting, Zwolle
  56. Stadhuis Itzehoe
  57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
  58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
  59. Scholencomplex Noord Hofland
  60. Westluidense Poort

Agaathhof

Locatie

Groningen, Nederland

Jaar

2013 - 2016

Oppervlakte

4350 m2

Programma

Wonen

Discipline

Architectuur

Type opdrachtgever

Commercieel

Opdrachtgever(s)

RottinghuisBeauvast

Bijzonderheden

Winnaar juryprijs Groningse Gebouwenenquête 2016

Contact

Jurjen van der Meer
vandermeer@dezwartehond.nl
Beelden: Harry Cock
Share on Facebook Share on twitter Email

In hartje Groningen zijn 17 moderne stadswoningen rondom een groen gemeenschappelijk hofje gerealiseerd: het Agaathhof. Het project is geïnspireerd op de in Groningen bekende hofjes, ook wel gasthuizen genoemd. Qua vorm, compositie, detaillering en materiaalgebruik sluit het moderne hofje op een vanzelfsprekende manier aan op het bestaande historische stratenpatroon en de omliggende architectuur.


Rottinghuis, Beauvast en De Zwarte Hond realiseerden het Agaathhof op een plek met veel geschiedenis. Tijdens de Spaanse overheersing lag er een Kaatsbaan en in de eeuwen daarna achtereenvolgens een Christelijk Tehuis voor jongeren, een clubhuis en in de jaren ’60 een congrescentrum. Nadat er een aantal andere nieuwbouwplannen waren afgeketst ontstond het idee om het ontwerp voor het nieuwe hof te laten inspireren op de hofjes waarin vanaf de middeleeuwen liefdadigheidsinstellingen voor armen, zieken etc. waren gevestigd. Deze werden in Groningen gasthuizen genoemd. Dergelijke besloten hofjes werden gekenmerkt door een tuin en binnenplaats met eigen sfeer: een oase van rust in de drukke binnenstad.

 

Bij de Agaathhof zijn de woningen en het hof 1,5 meter boven straatniveau opgetild, waardoor er ruimte is ontstaan voor een parkeergarage, een fietsenstalling en de bergingen. De woningen zijn verdeeld in drie verschillende bouwblokken die samen een intiem hof vormen rondom een daktuin. De twee kopwoningen bepalen het gevelaanzicht vanaf de Lutkenieuwstraat. Ze hebben een extra verdieping met een kap en accentueren het hof. Door het gebruik van een karakteristieke rode baksteen in de gevels, in verschillende metselverbanden en verdiept liggende vlakken, in combinatie met grote raampartijen die het licht op een aangename wijze in het huis brengen wordt het project zorgvuldig in de bestaande context ingebed.

 

Alle Hof- en Kopwoningen hebben in basis een gelijke structuur. Binnen deze structuur is een flexibele indeling mogelijk en is de lay-out afgestemd op specifieke woonwensen van de bewoners. De begane grond is met een vide aan de voorzijde verbonden met de eerste verdieping van de woningen. Een woonkeuken op de begane grond, een leefruimte op de eerste verdieping en op de bovenste etage twee grote slaapvertrekken was een voor de hand liggende indeling. Maar ook een benedenverdieping met kantoor en wonen op de eerste verdieping, of juist het accent op meer slaapkamerruimte en het woonprogramma op de begane grond behoorde tot de mogelijkheden.

 

In 1986 ontworp De Zwarte Hond in Groningen een nieuw pleintje met studentenwoningen aan de Uurwerkersgang. Dit was de opgang voor meer moderne, openbare hofjes in Groningen, het Pelstershof, de Haddingestraat, de Schoolholm en nu het Agaathhof volgden. 

Agaathhof

Groningen, Nederland, 2013 - 2016


Toon project info

Agaathhof

Locatie

Groningen, Nederland

Jaar

2013 - 2016

Oppervlakte

4350 m2

Programma

Wonen

Discipline

Architectuur

Type opdrachtgever

Commercieel

Opdrachtgever(s)

RottinghuisBeauvast

Bijzonderheden

Winnaar juryprijs Groningse Gebouwenenquête 2016

Contact

Jurjen van der Meer
vandermeer@dezwartehond.nl
Beelden: Harry Cock
Share on Facebook Share on twitter Email
Terug naar Projecten

Winnaar juryprijs Groningse Gebouwenenquête 2016

februari 2016

februari 2016

Gerelateerde items (10)
Projecten (6)
Nieuws (3)
Out there (1)
/