1. West Indische Opslag
  2. Koningskaars
  3. Agaathhof
  4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
  5. KinderBoekenHuis
  6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
  7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
  8. Erasmus Paviljoen
  9. Masterplan Tersluis
  10. De Smaaktuin
  11. Typhoon
  12. COA-opvang Ter Apel
  13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
  14. Gemeentehuis Drechterland
  15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
  16. Montessorischool Waalsdorp
  17. St. Michaëlschool
  18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
  19. Multifunctioneel centrum Krefeld
  20. Uitbreiding ASTRON
  21. Woonhuis Ter Borch
  22. Utopiastadt
  23. Tuinstad Werdersee
  24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
  25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
  26. Brede School Didam-Zuid
  27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
  28. Masterplan Meeroevers
  29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
  30. Health Hub Roden
  31. Urban Living Berlin
  32. Regensburg Hoogwaterbescherming
  33. Noorderhaven blok 10
  34. Brede school Ichthus
  35. Woonhuis Doorn
  36. Sportcentrum Kardinge
  37. Lanenflat Wandeloord
  38. Brede school De Grift
  39. Brede School De Twingel
  40. Huis VolkerWessels
  41. Witte de Withstraat 50
  42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
  43. Theater de Machinefabriek
  44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
  45. Warmtecentrale ScheldeVesting
  46. Hoge der A
  47. Hogeschool Rotterdam
  48. Kantoor Belastingdienst
  49. Meer Wonen
  50. Gemeentehuis Leimen
  51. Kantoorboerderij Koepon
  52. Kantoor GasTerra
  53. Winkels en woningen Meerijk
  54. Woonzorgappartementen De Waterman
  55. Studentenhuisvesting, Zwolle
  56. Stadhuis Itzehoe
  57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
  58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
  59. Scholencomplex Noord Hofland
  60. Westluidense Poort

Erasmus Paviljoen

Locatie

Rotterdam, Nederland

Jaar

2010 - 2013

Oppervlakte

1800 m2

Opdrachtgever(s)

Erasmus Universiteit

Projectpartner(s)

Powerhouse Company

Bijzonderheden

Nominatie Daylight Award 2014

Contact

Willem Hein Schenk
schenk@dezwartehond.nl
Beelden: Christian van der Kooy
Share on Facebook Share on twitter Email

Centraal op de vernieuwde campus van de Rotterdamse Erasmus Universiteit ligt het Erasmus Paviljoen. Op basis van een nieuw stedenbouwkundig plan is het maaiveld van campus Woudestein getransformeerd tot een hoogwaardig, dynamisch verblijfsgebied. Het ongastvrije karakter dat dit terrein met zijn ongenaakbare gebouwen uit de jaren zestig en tachtig kenmerkte, is daarmee verleden tijd. Powerhouse Company en de Zwarte Hond hebben het hart voor de nieuwe campus ontworpen, gesitueerd op de kruising van de twee hoofdassen van het stedenbouwkundig plan. Het Erasmus Paviljoen biedt een plek waar studenten en academisch personeel elkaar op ongedwongen wijze kunnen ontmoeten voor studie, overleg, lezingen en meer.

 

De kern van het paviljoen is een gesloten doos. Daarin zijn de functies ondergebracht die geen daglicht nodig hebben: de multifunctionele zaal en de logistieke ruimtes. Rondom deze kern bevindt zich een zone met een meer publiek karakter. Op basis van daglichtbehoefte kregen verschillende functies hier een plek: studieplekken aan de oostkant, café met terras aan de westkant, bespreekkamers aan de noordkant, foyer op het zuiden. De wanden van de gesloten kern gaan welvend over in het plafond van deze open ruimte, waarbij een bekleding van houten latten zorgt voor een warme geborgen sfeer. Glazen gevels bieden rondom uitzicht over de campus en maken de activiteiten in het paviljoen zichtbaar voor de buitenwereld. Dit geeft het paviljoen een uitnodigend karakter dat versterkt wordt door de toepassing van glazen gevels waarmee binnen- en buitenruimte bijna naadloos in elkaar overgaan.

 

De glazen gevels van het paviljoen zijn voorzien van vier verschillende lamellenpanelen waarvan de kromme lijn gelijk is aan de curve van de zon. De dynamische lamellen maken het mogelijk om de hoeveelheid licht en warmte die het gebouw binnentreedt te reguleren. Samen met de intelligente plaatsing van de functies in het gebouw, de natuurlijke ventilatie en de zonnepanelen op het dak, zorgt dit voor een zeer efficiënt gebruik van energie.

 

Met zijn alzijdige oriëntatie slaagt het Erasmus paviljoen erin de centrale positie op het vernieuwde Woudestein uit te buiten. Door de ruimtelijke opzet met een gesloten kern en transparante zone rondom vormt het gebouw een levendig middelpunt voor het academische leven op de campus. Het belichaamt het nieuwe, internationaal elan van de Erasmus Universiteit.

Erasmus Paviljoen

Rotterdam, Nederland, 2010 - 2013


Toon project info

Erasmus Paviljoen

Locatie

Rotterdam, Nederland

Jaar

2010 - 2013

Oppervlakte

1800 m2

Opdrachtgever(s)

Erasmus Universiteit

Projectpartner(s)

Powerhouse Company

Bijzonderheden

Nominatie Daylight Award 2014

Contact

Willem Hein Schenk
schenk@dezwartehond.nl
Beelden: Christian van der Kooy
Share on Facebook Share on twitter Email
Terug naar Projecten
Gerelateerde items (13)
Projecten (4)
Nieuws (2)
Out there (7)
/