1. West Indische Opslag
  2. Koningskaars
  3. Agaathhof
  4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
  5. KinderBoekenHuis
  6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
  7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
  8. Erasmus Paviljoen
  9. Masterplan Tersluis
  10. De Smaaktuin
  11. Typhoon
  12. COA-opvang Ter Apel
  13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
  14. Gemeentehuis Drechterland
  15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
  16. Montessorischool Waalsdorp
  17. St. Michaëlschool
  18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
  19. Multifunctioneel centrum Krefeld
  20. Uitbreiding ASTRON
  21. Woonhuis Ter Borch
  22. Utopiastadt
  23. Tuinstad Werdersee
  24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
  25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
  26. Brede School Didam-Zuid
  27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
  28. Masterplan Meeroevers
  29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
  30. Health Hub Roden
  31. Urban Living Berlin
  32. Regensburg Hoogwaterbescherming
  33. Noorderhaven blok 10
  34. Brede school Ichthus
  35. Woonhuis Doorn
  36. Sportcentrum Kardinge
  37. Lanenflat Wandeloord
  38. Brede school De Grift
  39. Brede School De Twingel
  40. Huis VolkerWessels
  41. Witte de Withstraat 50
  42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
  43. Theater de Machinefabriek
  44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
  45. Warmtecentrale ScheldeVesting
  46. Hoge der A
  47. Hogeschool Rotterdam
  48. Kantoor Belastingdienst
  49. Meer Wonen
  50. Gemeentehuis Leimen
  51. Kantoorboerderij Koepon
  52. Kantoor GasTerra
  53. Winkels en woningen Meerijk
  54. Woonzorgappartementen De Waterman
  55. Studentenhuisvesting, Zwolle
  56. Stadhuis Itzehoe
  57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
  58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
  59. Scholencomplex Noord Hofland
  60. Westluidense Poort

Gemeentehuis Terschelling

Locatie

Terschelling, Nederland

Jaar

2004 - 2008

Oppervlakte

2695 m2

Opdrachtgever(s)

Gemeente Terschelling

Bijzonderheden

Vermelding jaarboek Architectuur in Nederland 08/09

Winnaar Duurzaamheidsprijs De Gouden Kikker 2010

Contact

Tjeerd Jellema
jellema@dezwartehond.nl
Beelden: Harry Cock
Share on Facebook Share on twitter Email

In het nieuwe ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis op Terschelling blijft het huidige gemeentehuis uit 1954 en het huis van Staatsbosbeheer aan de Burgemeester van Heusdenweg behouden. In tegenstelling tot de eerdere plannen (volledig nieuwbouw) wordt het bestaande gemeentehuis uitgebreid. In het huidige gemeentehuis worden de Raadzaal, en de werkruimtes van het bestuur onder gebracht, zodat ze haar representatieve karakter blijft behouden. De uitbreiding biedt onderdak aan de balies voor publiek en werkruimtes van de ambtenaren.

 

In het nieuwe ontwerp wordt het Gemeentehuis uit 1954 in een tuin geplaatst. In deze tuin ligt een plein, als verhard vlak, dit vormt de verbinding tussen het oude gemeentehuis en de nieuwe uitbreiding. Op dit plein kunnen onder andere aubades plaats vinden, het bruidspaar worden verwelkomd enz. Op een plint van metselwerk wordt in de groene tuin de uitbreiding als een glazen paviljoen geplaatst. Hierin bevinden zich de publiekshal met balies en daaraan gekoppeld de werkruimtes van de ambtenaren. Dit paviljoen krijgt een dak dat aan de zuidzijde uitkraagt en vormt zo een grote luifel boven de publieksentree. Op deze wijze krijgt de uitbreiding van het Gemeentehuis haar eigen gezicht naar het plein. De uitbreiding van het gemeentehuis bestaat gedeeltelijk uit 2 bouwlagen. Doordat de uitbreiding op het souterrainniveau van het bestaande gemeentehuis plaats vindt, is de hoogte van de uitbreiding ten opzichte van de Burgemeester Van Heusdenweg minimaal. Hierdoor en door een groene strook tussen de uitbreiding en de Burgemeester Van Heusdenweg gaat de uitbreiding verscholen in een groen decor. Het ontwerp dat kan worden omschreven als stijlvol en sober. De uitbreiding is bescheiden, ingetogen en licht van karakter. Hierdoor ontstaat een open, informeel en publieksvriendelijk gebouw. Samen met het bestaande gemeentehuis wordt een nieuwe eenheid gecreëerd, waarbij het plein een belangrijk bindmiddel is. Hierdoor wordt zowel recht gedaan aan het groene karakter van de bestaande situatie als aan het huidige gemeentehuis uit 1954.

 

Hiermee is een basis gelegd voor een langdurig leven van het gemeentehuis. Dit wordt versterkt door de diverse innovatieve toepassingen. Het mos-sedumdak heeft zonnepanelen. Gekoppeld aan een warmte-koude opslag en vloerverwarming wordt het energiegebruik gereduceerd, is er minder tocht en minder stof. Bovendien is het gebouw reeds voorbereid op een eventuele extra verdieping door de stalen kolommen al te vullen met beton.

Gemeentehuis Terschelling

Terschelling, Nederland, 2004 - 2008


Toon project info

Gemeentehuis Terschelling

Locatie

Terschelling, Nederland

Jaar

2004 - 2008

Oppervlakte

2695 m2

Opdrachtgever(s)

Gemeente Terschelling

Bijzonderheden

Vermelding jaarboek Architectuur in Nederland 08/09

Winnaar Duurzaamheidsprijs De Gouden Kikker 2010

Contact

Tjeerd Jellema
jellema@dezwartehond.nl
Beelden: Harry Cock
Share on Facebook Share on twitter Email
Terug naar Projecten

"Het plein en de tuin vormen de verbinding tussen het oude gemeentehuis en de nieuwe uitbreiding"

Gerelateerde items (10)
Projecten (5)
Nieuws (3)
Out there (1)
Expertise (1)
/