1. West Indische Opslag
 2. Koningskaars
 3. Agaathhof
 4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
 5. KinderBoekenHuis
 6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
 7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
 8. Erasmus Paviljoen
 9. Masterplan Tersluis
 10. De Smaaktuin
 11. Typhoon
 12. COA-opvang Ter Apel
 13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
 14. Gemeentehuis Drechterland
 15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
 16. Montessorischool Waalsdorp
 17. St. Michaëlschool
 18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
 19. Multifunctioneel centrum Krefeld
 20. Uitbreiding ASTRON
 21. Woonhuis Ter Borch
 22. Utopiastadt
 23. Tuinstad Werdersee
 24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
 25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
 26. Brede School Didam-Zuid
 27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
 28. Masterplan Meeroevers
 29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
 30. Health Hub Roden
 31. Urban Living Berlin
 32. Regensburg Hoogwaterbescherming
 33. Noorderhaven blok 10
 34. Brede school Ichthus
 35. Woonhuis Doorn
 36. Sportcentrum Kardinge
 37. Lanenflat Wandeloord
 38. Brede school De Grift
 39. Brede School De Twingel
 40. Huis VolkerWessels
 41. Witte de Withstraat 50
 42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
 43. Theater de Machinefabriek
 44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
 45. Warmtecentrale ScheldeVesting
 46. Hoge der A
 47. Hogeschool Rotterdam
 48. Kantoor Belastingdienst
 49. Meer Wonen
 50. Gemeentehuis Leimen
 51. Kantoorboerderij Koepon
 52. Kantoor GasTerra
 53. Winkels en woningen Meerijk
 54. Woonzorgappartementen De Waterman
 55. Studentenhuisvesting, Zwolle
 56. Stadhuis Itzehoe
 57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
 58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
 59. Scholencomplex Noord Hofland
 60. Westluidense Poort

Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur

Locatie

Hoogezand, Nederland

Jaar

2013 - 2016

Oppervlakte

Total 9250 m2 - Phase 1: 5.100 m2 & Phase 2: 4.150 m2

Opdrachtgever(s)

Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Projectpartner(s)

Landscape architects: OKRA

Contact

Henk Stadens
stadens@dezwartehond.nl
Beelden: Michel Kievits
Share on Facebook Share on twitter Email

Gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft één prominent, publiek gebouw gekregen waarin theater, kunstencentrum, bibliotheek én gemeentehuis zijn gehuisvest: In het levendige hart van de Groningse gemeente worden de burgers bediend met een breed palet van diensten, voorlichting, educatie, cultuur en ontspanning. In de nieuwbouw zijn bestaande elementen hergebruikt, zoals de uit de jaren tachtig stammende theaterzaal. Het naastgelegen gemeentehuis, dat nu nog in een verouderde staat verkeert, ondergaat op termijn een volledige transformatie. In de tussentijd functioneren oud- en nieuwbouw als één gebouw. De verbindende centrale straat vangt de hiaten in de huidige aansluiting op met een tijdelijke invulling. Zowel in het gebruik als exploitatie-technisch en stedenbouwkundig heeft het nieuwe centrale gebouw grote voordelen voor Hoogezand-Sappemeer.

 

Hergebruik vs nieuwbouw

Een van de vragen waarmee de gemeente worstelde was of er gesloopt of hergebruikt moest worden. De Zwarte Hond presenteerde een plan van aanpak waarin het onderzoeken van drie hergebruikscenario’s centraal stond. Elk scenario ging uit van een ander percentage hergebruik: dertig, vijftig of tachtig procent. De scenario’s werden vergeleken op de optimale verhouding tussen bouwkosten, exploitatiekosten, functionaliteit en duurzaamheid. Ook werd samen met de toekomstige gebruikers een lijst met criteria opgesteld waar hun toekomstige onderkomen aan moest voldoen. Zo kon een gefundeerde keuze worden gemaakt voor het scenario dat uitgaat van vijftig procent hergebruik. Dit is vervolgens uitgewerkt tot een integraal verbouwingsplan.

Een van de interessante uitkomsten van het onderzoek was, dat het bestaande gemeentehuis – een ontwerp van Jan Brouwer – geschikter was om te transformeren tot moderne werkomgeving dan vooraf aangenomen werd. Door het relatief diepe bouwvolume te voorzien van een aantal uitsparingen, kunnen prettige werkplekken worden gerealiseerd. Door te isoleren, kan het bestaande bouwdeel net zo energiezuinig worden gemaakt als de nieuwbouw.

 

Centrale straat

De integratie van gemeentehuis, bibliotheek, theater en kunstencentrum zorgen voor lagere exploitatiekosten en een efficiënter gebruik van het aantal vierkante meters door dubbelgebruik van ruimtes. De architectonische uitdaging was: hoe zorg je ervoor dat vier verschillende functies een uitstraling krijgen die past bij hun programma en bij de publieke doelstelling? Daarnaast moest het interieur de uitwisseling tussen de vier gebruikers faciliteren.

De oplossing voor beide problemen is voor een groot deel te vinden in de centrale straat. Deze verbindt de verschillende functies en maakt er onderdeel van uit. Door de publieke ruimtes flexibel indeelbaar te maken, kan gedurende de dag eenvoudig worden geschakeld tussen intiem en groots. De straat is ook meteen de blikvanger van het gebouw. Door de grote hoogte, het overstek en door de gevel te voorzien van een gevelpatroon ontstaat een duidelijk adres voor de verschillende functies.

 

Cultuur en bestuur in twee fases

De nieuwbouw wordt uitgevoerd in twee fases. In de net afgeronde eerste fase zijn de centrale straat en alle culturele functies gerealiseerd. In fase twee, die op termijn zal worden uitgevoerd, wordt ook het gemeentehuis getransformeerd en krijgt de bibliotheek haar definitieve plek. In de tussenliggende periode heeft de centrale straat een tijdelijke invulling gekregen.De tijdelijke invulling heeft zoveel mogelijk gebruikskwaliteit gekregen en is uitgevoerd in uitgevoerd in fins vuren underlayment, een sterk maar betaalbaar materiaal wat een goed contrast vormt met het permanente deel van natuursteen en glas. De tijdelijke invulling blijkt ook waardevol als inspiratiebron en manier om een ontwerp te testen terwijl het in gebruik is. De tribunetrap bij de entree wordt bijvoorbeeld zeer gewaardeerd door de gebruikers, maar zat niet in het oorspronkelijke ontwerp voor de centrale straat.

 

Hart van Hoogezand Sappemeer

Stedenbouwkundig heeft het Huis voor Cultuur en Bestuur heel wat veranderd in Hoogezand-Sappemeer. Door het gemeentehuis, de bibliotheek, het kunstencentrum en het theater te centreren in één prominent, publiek gebouw, worden het voorzieningenniveau en de stedenbouwkundige situatie in het centrum van de stad verbeterd. Er is een focuspunt gecreëerd waar de bestaande omgeving en met name het naastgelegen winkelcentrum  De Hooge Meeren van profiteren. Het representatieve theater kan eenvoudig de concurrentie aan met andere theaters in de regio. 

Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur

Hoogezand, Nederland, 2013 - 2016


Toon project info

Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur

Locatie

Hoogezand, Nederland

Jaar

2013 - 2016

Oppervlakte

Total 9250 m2 - Phase 1: 5.100 m2 & Phase 2: 4.150 m2

Opdrachtgever(s)

Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Projectpartner(s)

Landscape architects: OKRA

Contact

Henk Stadens
stadens@dezwartehond.nl
Beelden: Michel Kievits
Share on Facebook Share on twitter Email
Terug naar Projecten

oude situatie

oude situatie

Gerelateerde items (14)
Projecten (5)
Nieuws (7)
Out there (1)
Expertise (1)
/