1. West Indische Opslag
  2. Koningskaars
  3. Agaathhof
  4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
  5. KinderBoekenHuis
  6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
  7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
  8. Erasmus Paviljoen
  9. Masterplan Tersluis
  10. De Smaaktuin
  11. Typhoon
  12. Asielzoekerscentrum Ter Apel
  13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
  14. Gemeentehuis Drechterland
  15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
  16. Montessorischool Waalsdorp
  17. St. Michaëlschool
  18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
  19. Multifunctioneel centrum Krefeld
  20. Uitbreiding ASTRON
  21. Woonhuis Ter Borch
  22. Utopiastadt
  23. Tuinstad Werdersee
  24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
  25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
  26. Brede School Didam-Zuid
  27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
  28. Masterplan Meeroevers
  29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
  30. Health Hub Roden
  31. Urban Living Berlin
  32. Regensburg Hoogwaterbescherming
  33. Noorderhaven blok 10
  34. Brede school Ichthus
  35. Woonhuis Doorn
  36. Sportcentrum Kardinge
  37. Lanenflat Wandeloord
  38. Brede school De Grift
  39. Brede School De Twingel
  40. Huis VolkerWessels
  41. Witte de Withstraat 50
  42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
  43. Theater de Machinefabriek
  44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
  45. Warmtecentrale ScheldeVesting
  46. Hoge der A
  47. Hogeschool Rotterdam
  48. Kantoor Belastingdienst
  49. Meer Wonen
  50. Gemeentehuis Leimen
  51. Kantoorboerderij Koepon
  52. Kantoor GasTerra
  53. Winkels en woningen Meerijk
  54. Woonzorgappartementen De Waterman
  55. Studentenhuisvesting, Zwolle
  56. Stadhuis Itzehoe
  57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
  58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
  59. Scholencomplex Noord Hofland
  60. Westluidense Poort

Hoofdkantoor & laboratoria Astron

Locatie

Dwingeloo, Nederland

Jaar

1994 - ...

Oppervlakte

8800 m2

Programma

Werken

Setting

Landelijk

Discipline

Architectuur

Type opdrachtgever

Zakelijk

Bijzonderheden

Eeste uitbreiding in 1994 gerealiseerd. Sinds 2009 werken wij aan tweede uitbreiding en renovatie van kantoren en laboratoria.

Contact



Beelden: Gerard van Beek, Scagliola & Brakkee
Share on Facebook Share on twitter Email

Het kantoor- en laboratoriumgebouw voor de radiosterrenwacht Astron (Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland) ligt midden in het natuurlandschap van Nationaal Park Dwingelderveld. Om versnippering van het landschap te voorkomen worden voor de uitbreidingen en functionele volumes ontworpen, waarbij uitzicht op de omringende natuur en speciale lichtinval door het hele gebouw een belangrijke rol hebben gespeeld. De laboratoria, werkplaatsen, kantoren, restaurant en een colloquiumzaal hebben een belangrijke relaties met elkaar, waardoor de keuze voor een compacte gebouw voor de hand lag.

 

De eerste uitbreiding bestaat uit twee stroken kantoren die parallel aan elkaar zijn geplaatst, waardoor lichtstraten met trappen naar de hal en daktuinen ontstaan. De verbinding tussen deze beide bouwdelen en de centrale vide is een transparante doos met daarin de kantine. Deze ruimte, die aansluit een royaal dakterras, biedt volop uitzicht op het omliggende groen.

 

Zowel het budget als de ontwikkel- en bouwtijd was zeer beperkt. Om die reden werd gekozen voor prefab bouwelementen en kon de realisatieperiode aanzienlijk worden verkort. Het resultaat is een rechthoekig, relatief laag gebouw dat bestaat uit een volledig met hout beklede verdieping op een transparante, uit glaspanelen bestaande kelderlaag.

 

De verticale constructie bestaat geheel uit staal en de verdiepings- en dakvloer uit voorgespannen beton. De houten gevelelementen zijn geheel prefab aangeleverd. Aan de detaillering is veel aandacht besteed vanuit de specifieke wens een onderhoudsarm gebouw te maken. Los van de nieuwbouw, maar in een ensemble met het bestaande en nieuwe gebouw, is ook een gastenverblijf gerealiseerd voor de vele (tijdelijke) buitenlandse wetenschappelijk medewerkers.

 

De aanstaande nieuwbouw wordt integraal ontworpen samen met de renovatie en verbouw van de twee bestaande gebouwen van Astron. De ontmoetingen van bestaande en nieuwe gebouwen bepalen sterk het ontwerp en vragen grote zorgvuldigheid.

 

Het ruimtelijk ontwerp voor de nieuwe uitbreiding is georganiseerd rond het (bestaande) hart van het gebouw, de centrale hal. De bestaande entree is letterlijk en figuurlijk het beginpunt voor de ruimtelijke organisatie. Deze entree wordt verbeterd en vergroot en zal worden uitgebreid met de hal van de nieuwbouw. Alle gebouwdelen zijn bereikbaar via deze ruimte en vanaf de entree zijn op de eerste verdieping de Colloquiumzaal en de Controlroom direct zichtbaar. Deze prominente ruimten zijn representatief voor de kennisontwikkeling en het wetenschappelijke karakter van Astron.

Hoofdkantoor & laboratoria Astron

Dwingeloo, Nederland, 1994 - ...


Toon project info

Hoofdkantoor & laboratoria Astron

Locatie

Dwingeloo, Nederland

Jaar

1994 - ...

Oppervlakte

8800 m2

Programma

Werken

Setting

Landelijk

Discipline

Architectuur

Type opdrachtgever

Zakelijk

Bijzonderheden

Eeste uitbreiding in 1994 gerealiseerd. Sinds 2009 werken wij aan tweede uitbreiding en renovatie van kantoren en laboratoria.

Contact



Beelden: Gerard van Beek, Scagliola & Brakkee
Share on Facebook Share on twitter Email
Terug naar Projecten
Gerelateerde items (6)
Projecten (2)
Nieuws (2)
Expertise (2)
/