1. West Indische Opslag
  2. Koningskaars
  3. Agaathhof
  4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
  5. KinderBoekenHuis
  6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
  7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
  8. Erasmus Paviljoen
  9. Masterplan Tersluis
  10. De Smaaktuin
  11. Typhoon
  12. COA-opvang Ter Apel
  13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
  14. Gemeentehuis Drechterland
  15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
  16. Montessorischool Waalsdorp
  17. St. Michaëlschool
  18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
  19. Multifunctioneel centrum Krefeld
  20. Uitbreiding ASTRON
  21. Woonhuis Ter Borch
  22. Utopiastadt
  23. Tuinstad Werdersee
  24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
  25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
  26. Brede School Didam-Zuid
  27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
  28. Masterplan Meeroevers
  29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
  30. Health Hub Roden
  31. Urban Living Berlin
  32. Regensburg Hoogwaterbescherming
  33. Noorderhaven blok 10
  34. Brede school Ichthus
  35. Woonhuis Doorn
  36. Sportcentrum Kardinge
  37. Lanenflat Wandeloord
  38. Brede school De Grift
  39. Brede School De Twingel
  40. Huis VolkerWessels
  41. Witte de Withstraat 50
  42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
  43. Theater de Machinefabriek
  44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
  45. Warmtecentrale ScheldeVesting
  46. Hoge der A
  47. Hogeschool Rotterdam
  48. Kantoor Belastingdienst
  49. Meer Wonen
  50. Gemeentehuis Leimen
  51. Kantoorboerderij Koepon
  52. Kantoor GasTerra
  53. Winkels en woningen Meerijk
  54. Woonzorgappartementen De Waterman
  55. Studentenhuisvesting, Zwolle
  56. Stadhuis Itzehoe
  57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
  58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
  59. Scholencomplex Noord Hofland
  60. Westluidense Poort

Lanenflat Wandeloord

Locatie

Rotterdam, Nederland

Jaar

2008 - 2013

Oppervlakte

3600 m2

Opdrachtgever(s)

Woonstad Rotterdam, Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk (OCNC)

Bijzonderheden

De huurders zijn niet verhuisd tijdens de transformatie van het gebouw.

Contact

Bart van Kampen
vankampen@dezwartehond.nl
Beelden: Luuk Kramer
Share on Facebook Share on twitter Email

De veertig huurappartementen op de hoek Boezemlaan en Kerkhoflaan hebben de radicale sloop in de Rotterdamse stadswijk Nieuw Crooswijk overleefd. De Lanenflat diende te worden aangepast aan het nieuwe stedenbouwkundig plan. In dit plan is profiel van de Kerkhoflaan verbreed en maakt de Lanenflat onderdeel uit van een gesloten bouwblok. De bestaande woningplattegronden en installaties van de flat uit 1989 volstaan, maar de bouwtechnische kwaliteit niet meer. Voorwaarde was ook dat de Lanenflat paste bij de nieuwe architectuur van het deelgebied Wandeloord.

 

De nieuwe stedenbouwkundige uitgangspunten maakten sloop van de woningen in het lage bouwdeel en het trappenhuis van het hoge bouwdeel noodzakelijk. Een nieuw transparant trappenhuis garandeert voldoende daglicht in de nieuwe situatie en laat het bestaande gebouw goed aansluiten op de nieuwbouw aan de Kerkhoflaan. De oude kopse voorkant van het gebouw, haaks op de Boezemlaan, is dichtgezet om de nieuwe appartementengebouwen te laten aansluiten.

 

De voorgevel met balkons, de kopgevel met entree en de achtergevel met galerijen zijn gerenoveerd. In alle gevels zijn de kunststof kozijnen vervangen voor houten kozijnen met goed dubbele beglazing. Aan de galerijzijde zijn de oude balkonhekken hergebruikt, alle Trespa-panelen vervangen en is aan de dakrand een uitkraging toegevoegd. Bij de kopgevel is het povere metselwerk uit de jaren tachtig vervangen door een kloeke roodoranje baksteen in dikformaat en waalformaat. Om de plastiek van de kopgevel te vergroten is een terugliggende voeg toegepast en zijn verticale penanten opgemetseld. Tussen deze penanten zitten de bestaande ramen en de nieuwe entree. In de voorgevel zijn de lichte constructies rond de balkons met helder glas en een borstwering van draadglas vervangen. De borstweringen bestaan nu uit dichte en op een bijzondere manier gevouwen aluminium panelen. Tussen de balkons is het nieuwe metselwerk van de kopgevel toegepast. De baksteen met de nieuwe aluminium bekleding in twee verschillende kleuren geeft de voorgevel meer sculptuur en geleding.

 

De bergingen op begane grond met ontsluiting zijn aangepast. De gang naar de bergingen ligt nu aan de gevel en is voorzien van ramen. De gesloten plint van de bestaande Lanenflat is hierdoor open en transparant. De nieuwe appartementenblokken in Nieuw Crooswijk hebben een extra hoge plint. Door twee balkons te verwijderen in het deel met de witte aluminium beplating is een dubbelhoge plint gerealiseerd die goed aansluit op de nieuwbouw. De twee appartementen hebben een nieuw terras aan de zuidezijde van de flat gekregen.

 

Met een uitgekiend ontwerp en uitvoeringsplan is met een beperkt budget de gedaanteverandering gerealiseerd. In vorm, materiaal en detaillering is het gebouw naar een niveau getild dat past bij het nieuwe elan van de wijk. Bijzonder is dat de huurders niet zijn verhuisd tijdens de transformatie van het gebouw. De nieuwbouwwoningen geeft Nieuw Crooswijk een impuls. De Lanenflat met haar bewoners geeft de wijk bezieling.

 

Lanenflat Wandeloord

Rotterdam, Nederland, 2008 - 2013


Toon project info

Lanenflat Wandeloord

Locatie

Rotterdam, Nederland

Jaar

2008 - 2013

Oppervlakte

3600 m2

Opdrachtgever(s)

Woonstad Rotterdam, Ontwikkelingscombinatie Nieuw Crooswijk (OCNC)

Bijzonderheden

De huurders zijn niet verhuisd tijdens de transformatie van het gebouw.

Contact

Bart van Kampen
vankampen@dezwartehond.nl
Beelden: Luuk Kramer
Share on Facebook Share on twitter Email
Terug naar Projecten

Lanenflat staat op de shortlist Rotterdam Architectuurprijs 2013. Tot 12 december kunt u uw stem uitbrengen voor de publieksprijs!

Oude situatie

Oude situatie

Oude situatie

Oude situatie

Oude situatie

Oude en nieuw morfologie

Nieuwe situatie

Gerelateerde items (3)
Projecten (1)
Out there (1)
Expertise (1)
/