1. West Indische Opslag
  2. Koningskaars
  3. Agaathhof
  4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
  5. KinderBoekenHuis
  6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
  7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
  8. Erasmus Paviljoen
  9. Masterplan Tersluis
  10. De Smaaktuin
  11. Typhoon
  12. Asielzoekerscentrum Ter Apel
  13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
  14. Gemeentehuis Drechterland
  15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
  16. Montessorischool Waalsdorp
  17. St. Michaëlschool
  18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
  19. Multifunctioneel centrum Krefeld
  20. Uitbreiding ASTRON
  21. Woonhuis Ter Borch
  22. Utopiastadt
  23. Tuinstad Werdersee
  24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
  25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
  26. Brede School Didam-Zuid
  27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
  28. Masterplan Meeroevers
  29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
  30. Health Hub Roden
  31. Urban Living Berlin
  32. Regensburg Hoogwaterbescherming
  33. Noorderhaven blok 10
  34. Brede school Ichthus
  35. Woonhuis Doorn
  36. Sportcentrum Kardinge
  37. Lanenflat Wandeloord
  38. Brede school De Grift
  39. Brede School De Twingel
  40. Huis VolkerWessels
  41. Witte de Withstraat 50
  42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
  43. Theater de Machinefabriek
  44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
  45. Warmtecentrale ScheldeVesting
  46. Hoge der A
  47. Hogeschool Rotterdam
  48. Kantoor Belastingdienst
  49. Meer Wonen
  50. Gemeentehuis Leimen
  51. Kantoorboerderij Koepon
  52. Kantoor GasTerra
  53. Winkels en woningen Meerijk
  54. Woonzorgappartementen De Waterman
  55. Studentenhuisvesting, Zwolle
  56. Stadhuis Itzehoe
  57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
  58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
  59. Scholencomplex Noord Hofland
  60. Westluidense Poort

St. Michaëlschool

Locatie

Rotterdam, Nederland

Jaar

2011 - 2014

Oppervlakte

3007 m2

Opdrachtgever(s)

RVKO

Contact

Bart van Kampen
vankampen@dezwartehond.nl
Beelden: Scagliola & Brakkee, JL Marshall
Share on Facebook Share on twitter Email

Als een ‘villa in het groen’ ligt het nieuwe gebouw van de St. Michaëlschool in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Dit concept verwijst niet alleen naar de wit gepleisterde buitenkant van de school, maar ook naar de huiselijke, overzichtelijke binnenwereld. Ondanks dat het een grote basisschool is met 550 leerlingen, voelt het gebouw niet groot aan en past het goed bij de belevingswereld van het kind. Een optimale integratie van installaties in de ruimtelijke en bouwkundige opzet maken het gebouw tevens zeer duurzaam, met een hoge mate van comfort.  

   

School als ‘villa in het groen’
De St. Michaëlschool is een grote katholieke basisschool met 23 groepen. Om de schaal in deze grote school toch klein te houden gaat het ontwerp uit van een stervorm met drie vleugels. In elke vleugel zit een domein met leslokalen die direct aan het hart van het gebouw liggen. Twee vleugels volgen de orthogonale structuur van het Molenlaankwartier waarbij de derde vleugel een diagonaal vormt  op de belangrijke hoek van de Mahlersingel en de Mozartlaan. Op de kop van deze diagonale vleugel ligt de duidelijk herkenbare hoofdentree. Op de kop van de andere twee vleugels liggen de entrees van de middenbouw en de onderbouw.
Het concept van het gebouw is als een ‘villa in het groen’, waarmee de school refereert aan de vele villa’s in dit deel van Rotterdam. Door het toevoegen van sculpturale balkons en de grote dakoverstekken wordt het grote volume gebroken en past het bij de schaal van de wijk, en nog belangrijker, bij de schaal van het kind. De balkons en de dakoverstekken zijn met krommingen als een sculptuur in elkaar verweven. Ook de houten nissen met de bankjes in de plint breken de grote schaal van het volume.

 

Multifunctioneel centraal hart
De lokalen liggen in kleine clusters bij elkaar in de drie vleugels. Elk cluster is een “bouw” met eigen domein, zo ligt de onderbouw bijvoorbeeld op de begane grond in de oostvleugel. De gangen tussen de lokalen zijn extra breed zodat de kinderen ook buiten de leslokalen kunnen werken.
Het handvaardigheidslokaal, het techniekplein en de bibliotheek in de kelder liggen allemaal als open ruimten direct aan het hart van het gebouw. Het ruime speellokaal is met een glazen vouwwand te koppelen aan de aula. Hierdoor is er een groot en open hart ontstaan wat de ‘bouwen’ met elkaar verbindt en waar allerlei vieringen kunnen worden gehouden. De eikenhouten trap kan hierbij als showtrap of podium worden ingezet. De trap gaat over in een eikenhouten lambrisering die zorgt voor een warme, huiselijke sfeer. Hierin zijn werknissen en treinzitjes geïntegreerd waar kinderen zelfstandig of in groepjes kunnen werken buiten hun eigen ‘domein’. Op een aantal plekken in het interieur zijn heldere kleuren toegepast die zorgen voor een vrolijk detail.
De ruimtelijkheid van het gebouw is verder vergroot door extra vierkante meters die zijn gewonnen door het dubbelgebruik van ruimtes. De personeelskeuken loopt bijvoorbeeld over in de centrale hal waardoor de veertig leerkrachten tussen de middag ook daar kunnen pauzeren en een minder grote personeelsruimte volstaat.

St. Michaëlschool

Rotterdam, Nederland, 2011 - 2014


Toon project info

St. Michaëlschool

Locatie

Rotterdam, Nederland

Jaar

2011 - 2014

Oppervlakte

3007 m2

Opdrachtgever(s)

RVKO

Contact

Bart van Kampen
vankampen@dezwartehond.nl
Beelden: Scagliola & Brakkee, JL Marshall
Share on Facebook Share on twitter Email
Terug naar Projecten
Gerelateerde items (6)
Projecten (3)
Nieuws (1)
Out there (1)
Expertise (1)
/