1. West Indische Opslag
  2. Koningskaars
  3. Agaathhof
  4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
  5. KinderBoekenHuis
  6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
  7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
  8. Erasmus Paviljoen
  9. Masterplan Tersluis
  10. De Smaaktuin
  11. Typhoon
  12. COA-opvang Ter Apel
  13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
  14. Gemeentehuis Drechterland
  15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
  16. Montessorischool Waalsdorp
  17. St. Michaëlschool
  18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
  19. Multifunctioneel centrum Krefeld
  20. Uitbreiding ASTRON
  21. Woonhuis Ter Borch
  22. Utopiastadt
  23. Tuinstad Werdersee
  24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
  25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
  26. Brede School Didam-Zuid
  27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
  28. Masterplan Meeroevers
  29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
  30. Health Hub Roden
  31. Urban Living Berlin
  32. Regensburg Hoogwaterbescherming
  33. Noorderhaven blok 10
  34. Brede school Ichthus
  35. Woonhuis Doorn
  36. Sportcentrum Kardinge
  37. Lanenflat Wandeloord
  38. Brede school De Grift
  39. Brede School De Twingel
  40. Huis VolkerWessels
  41. Witte de Withstraat 50
  42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
  43. Theater de Machinefabriek
  44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
  45. Warmtecentrale ScheldeVesting
  46. Hoge der A
  47. Hogeschool Rotterdam
  48. Kantoor Belastingdienst
  49. Meer Wonen
  50. Gemeentehuis Leimen
  51. Kantoorboerderij Koepon
  52. Kantoor GasTerra
  53. Winkels en woningen Meerijk
  54. Woonzorgappartementen De Waterman
  55. Studentenhuisvesting, Zwolle
  56. Stadhuis Itzehoe
  57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
  58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
  59. Scholencomplex Noord Hofland
  60. Westluidense Poort

Station Assen

Locatie

Assen, Nederland

Opdrachtgever(s)

NS, ProRail, gemeente Assen

Projectpartner(s)

Powerhouse Company

Contact



Beelden: De Zwarte Hond & Powerhouse Company

De ontwerpcombinatie De Zwarte Hond en Powerhouse Company heeft de Europese aanbesteding gewonnen voor het nieuwe station Assen. De twee architectenbureaus werken samen als Team A. In deze zelfde combinatie realiseerden beide bureaus in 2013 het Erasmus Paviljoen voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

 

Voor de aanbesteding werden 5 partijen geselecteerd. Het winnende ontwerp van Team A creëert een markante en uitnodigende entree die het station zowel verbindt met de stad als met de regio. 

 

Opdrachtgevers NS, ProRail en de gemeente Assen wilden een uitnodigend, herkenbaar en toegankelijk station. Samen zochten zij in de prijsvraag naar een optimaal OV-knooppunt, dat zowel stedenbouwkundig als architectonisch aansluit op de stad. Voor het realiseren van deze kernkwaliteiten werd gevraagd naar een integrale benadering met als uitkomst een duurzaam en flexibel station.


Volgens de jury is het plan “een overtuigende en spannende vertaling van de opgave voor de vernieuwing van het stationsgebied. Het ontwerp creëert een helder en efficiënt verkeersknooppunt. Het markante gebouw geeft het gebied een nieuwe identiteit. Het zorgt ervoor dat het prettig is om in het stationsgebied te zijn. Met dit ontwerp zal de ambitie om een warme, gastvrije en eigentijdse entree naar de stad te maken, realiteit kunnen worden”.  


Het uitgangspunt voor het ontwerp van Team A bestaat uit een logische plaatsing van de programmatische onderdelen waarbij een uitnodigend en goed functionerend OV-knooppunt ontstaat. Er is gekozen voor een ontwerp met drie horizontale lagen; een ondergrondse fietsenstalling, een genereuze stationshal die aansluit op de stad en een karakteristieke stationskap. 

 

Door de fietsenstalling ondergronds te plaatsenkan alles op straatniveau een verbinding aangaan met de stad. Het station biedt daarmee een warm welkom in de stad en een uitnodigend gebaar voor de reizigers. De fietsenstalling biedt plaats aan 2600 fietsen en kan in de toekomst worden uitgebreid. Bovenop op de fietsenstalling aan de noordzijde zijn groene terrassen ontworpen. Hierdoor sluit de fietstunnel in Vredeveld naadloos aan op zijn omgeving. In het nieuwe station wordt het middenperron verbreed. Dit perron zal worden bereikt via een nieuwe perrontunnel.

Het nieuwe Station Assen speelt een sleutelrol in een stedenbouwkundig plan dat nieuwe verbindingen legt in de stad. In het stationsgebied voorziet het ontwerp voor de FlorijnAs een verdiepte autotunnel waardoor voetgangers vanaf het station autovrij de stad in kunnen lopen. De 'rode loper' van Assen verbindt het centrum met het oosten van de stad. “Het ontwerp van een alzijdig station accentueert de samensmelting van twee stadsdelen,” aldus Jeroen de Willigen, architect bij De Zwarte Hond. Aan de oost- en westzijde wordt een entree naar de sporen gerealiseerd.

 

Concreet bestaat de vernieuwing van het stationsgebied in Assen uit de bouw van een nieuw stationsgebouw met fietsenstalling, de bouw van een nieuwe perrontunnel, de vernieuwing van de Vredeveldsetunnel, de inrichting van een nieuw busstation, de aanleg van een autotunnel ten behoeve van het scheiden van verkeersstromen, de inrichting van een nieuw stationsgebied en de herinrichting van de openbare ruimte. De autotunnel wordt gebouwd in 2016, het station in 2017 en het stationsplein wordt opnieuw ingericht in 2018. In 2019 zal de herinrichting van het gehele stationsgebied voltooid zijn.

Station Assen

Assen, Nederland


Toon project info

Station Assen

Locatie

Assen, Nederland

Opdrachtgever(s)

NS, ProRail, gemeente Assen

Projectpartner(s)

Powerhouse Company

Contact



Beelden: De Zwarte Hond & Powerhouse Company
Terug naar Projecten
Gerelateerde items (7)
Projecten (4)
Nieuws (2)
Expertise (1)
/