1. West Indische Opslag
  2. Koningskaars
  3. Agaathhof
  4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
  5. KinderBoekenHuis
  6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
  7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
  8. Erasmus Paviljoen
  9. Masterplan Tersluis
  10. De Smaaktuin
  11. Typhoon
  12. COA-opvang Ter Apel
  13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
  14. Gemeentehuis Drechterland
  15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
  16. Montessorischool Waalsdorp
  17. St. Michaëlschool
  18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
  19. Multifunctioneel centrum Krefeld
  20. Uitbreiding ASTRON
  21. Woonhuis Ter Borch
  22. Utopiastadt
  23. Tuinstad Werdersee
  24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
  25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
  26. Brede School Didam-Zuid
  27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
  28. Masterplan Meeroevers
  29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
  30. Health Hub Roden
  31. Urban Living Berlin
  32. Regensburg Hoogwaterbescherming
  33. Noorderhaven blok 10
  34. Brede school Ichthus
  35. Woonhuis Doorn
  36. Sportcentrum Kardinge
  37. Lanenflat Wandeloord
  38. Brede school De Grift
  39. Brede School De Twingel
  40. Huis VolkerWessels
  41. Witte de Withstraat 50
  42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
  43. Theater de Machinefabriek
  44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
  45. Warmtecentrale ScheldeVesting
  46. Hoge der A
  47. Hogeschool Rotterdam
  48. Kantoor Belastingdienst
  49. Meer Wonen
  50. Gemeentehuis Leimen
  51. Kantoorboerderij Koepon
  52. Kantoor GasTerra
  53. Winkels en woningen Meerijk
  54. Woonzorgappartementen De Waterman
  55. Studentenhuisvesting, Zwolle
  56. Stadhuis Itzehoe
  57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
  58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
  59. Scholencomplex Noord Hofland
  60. Westluidense Poort

Uitbreiding ASTRON

Locatie

Dwingeloo, Nederland

Jaar

2009 - 2013

Oppervlakte

3741 m2

Opdrachtgever(s)

Netherlands Institute for Radio Astronomy

Bijzonderheden

Uitbreiding van Hoofdkantoor & laboratoria Astron

 

Nieuwbouw 1.841 m2 BVO
Renovatie 1.150 m2 BVO
Verbouw 750 m2 BVO

Contact

Tjeerd Jellema
jellema@dezwartehond.nl
Beelden: Harry Cock
Share on Facebook Share on twitter Email

ASTRON, het gerenommeerde instituut voor radio astronomie ligt midden in Nationaal Park Dwingelderveld. Het bestaande gebouw uit 1980 werd in 1996 uitgebreid door De Zwarte Hond. Vijftien jaar later bleek het onderkomen weer te klein geworden voor de groeiende organisatie en werd De Zwarte Hond gevraagd het gebouw opnieuw uit te breiden. Het oudste gebouw uit de jaren ’80 is daarnaast grondig gerenoveerd. De uitbreiding bestaat uit kantoren, vergaderruimten, een bibliotheek, een colloquiumzaal en een control room. De centrale functies zijn ondergebracht in een zorgvuldig ingepast nieuw volume wat volledig is vervlochten met het oude gebouw. Het geeft het complex een hart en zorgt voor één centraal ontmoetingspunt waar bezoekers passend welkom worden geheten en wetenschappers elkaar ontmoeten. De kantoren zijn ondergebracht in een nieuwe kantoorvleugel, waarvan de bijzondere gevel het gebouw laat versmelten met haar omgeving, daarnaast zorgt de gevel ervoor dat er geen lichtoverlast op de natuur is, maar dat medewerkers wel optimaal kunnen genieten van de omringende natuur.

 

ASTRON ging voor het huisvesten van de nieuwe functies in eerste instantie uit van een nieuw gebouw, naast het bestaande. Door de centrale functies echter te positioneren rondom de entree en de kantoren te plaatsen in een nieuwe vleugel in de oksel van de bestaande gebouwen, is er eenheid in het complex gecreëerd. Het hele instituut ligt nu rondom de lichte centrale hal wat met recht het hart van het gebouw te noemen is. De entree is verbeterd, vergroot en uitgebreid met de hal van de nieuwbouw. Vanaf hier zijn alle gebouwdelen direct bereikbaar. Korte looplijnen en één centraal ontmoetingspunt waar alle wetenschappers elkaar ontmoeten zijn het resultaat. De colloquiumzaal, bibliotheek en de radio observatory control room zijn vanaf hier direct zichtbaar: een representatief welkom, passend bij het wetenschappelijke karakter van ASTRON.
 
De kantoren zijn ondergebracht in een nieuwe vleugel, die zo is geplaatst ten opzichte van het bestaande gebouw dat het zicht op het prachtige landschap overal zo optimaal mogelijk is. Deze nieuwe kantoorvleugel heeft een high tech gevel die in een intensief project met de gevelbouwer is geëngineerd.  De gevel is van Strekmetaal in verschillende brons- en bruintinten. Het kleurenpallet is afkomstig van riet, grassen en bomen die het gebouw omringen.
Staatsbosbeheer, met wie nauw is samengewerkt, stelde namelijk als voorwaarde voor de uitbreiding dat het gebouw zich niet expressief zou tonen in het natuurgebied. De medewerkers kunnen kiezen om een zonwerend element voor zijn of haar raam te plaatsen of om juist de zon binnen te laten. De luiken zijn handmatig op elke gewenste stand te verschuiven. Aan het einde van de dag sluiten alle gevelelementen automatisch. Op deze manier wordt lichtuitstraling van binnen naar buiten voorkomen en wordt de lichtoverlast op de natuur tot een minimum beperkt. De half verdiepte begane grond verdieping is voorzien van een doorlopende glaslijn: een visuele referentie naar het gebouw uit 1996.

In het hart van het gebouw is op de kopse kanten zo veel mogelijk glas toegepast, zodat daglicht optimaal kan binnentreden en het prachtige landschap altijd zichtbaar is. Ook de colloquiumzaal is voorzien van een dergelijk groot glasvlak.  Het rustige interieur in wit en antraciet zorgt dat de nieuwe ruimtes naadloos aansluiten op het bestaande gebouw en niet duidelijk is waar het deel uit 1996 ophoudt en het nieuwe deel begint. 

Uitbreiding ASTRON

Dwingeloo, Nederland, 2009 - 2013


Toon project info

Uitbreiding ASTRON

Locatie

Dwingeloo, Nederland

Jaar

2009 - 2013

Oppervlakte

3741 m2

Opdrachtgever(s)

Netherlands Institute for Radio Astronomy

Bijzonderheden

Uitbreiding van Hoofdkantoor & laboratoria Astron

 

Nieuwbouw 1.841 m2 BVO
Renovatie 1.150 m2 BVO
Verbouw 750 m2 BVO

Contact

Tjeerd Jellema
jellema@dezwartehond.nl
Beelden: Harry Cock
Share on Facebook Share on twitter Email
Terug naar Projecten
Gerelateerde items (7)
Projecten (4)
Nieuws (2)
Expertise (1)
/