1. West Indische Opslag
 2. Koningskaars
 3. Agaathhof
 4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
 5. KinderBoekenHuis
 6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
 7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
 8. Erasmus Paviljoen
 9. Masterplan Tersluis
 10. De Smaaktuin
 11. Typhoon
 12. COA-opvang Ter Apel
 13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
 14. Gemeentehuis Drechterland
 15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
 16. Montessorischool Waalsdorp
 17. St. Michaëlschool
 18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
 19. Multifunctioneel centrum Krefeld
 20. Uitbreiding ASTRON
 21. Woonhuis Ter Borch
 22. Utopiastadt
 23. Tuinstad Werdersee
 24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
 25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
 26. Brede School Didam-Zuid
 27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
 28. Masterplan Meeroevers
 29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
 30. Health Hub Roden
 31. Urban Living Berlin
 32. Regensburg Hoogwaterbescherming
 33. Noorderhaven blok 10
 34. Brede school Ichthus
 35. Woonhuis Doorn
 36. Sportcentrum Kardinge
 37. Lanenflat Wandeloord
 38. Brede school De Grift
 39. Brede School De Twingel
 40. Huis VolkerWessels
 41. Witte de Withstraat 50
 42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
 43. Theater de Machinefabriek
 44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
 45. Warmtecentrale ScheldeVesting
 46. Hoge der A
 47. Hogeschool Rotterdam
 48. Kantoor Belastingdienst
 49. Meer Wonen
 50. Gemeentehuis Leimen
 51. Kantoorboerderij Koepon
 52. Kantoor GasTerra
 53. Winkels en woningen Meerijk
 54. Woonzorgappartementen De Waterman
 55. Studentenhuisvesting, Zwolle
 56. Stadhuis Itzehoe
 57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
 58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
 59. Scholencomplex Noord Hofland
 60. Westluidense Poort

Vakantiewoningen De Ville Buiten

Locatie

Schiermonnikoog, Nederland

Jaar

2004 - 2008

Oppervlakte

1383 m2

Opdrachtgever(s)

Kapenglob bv

Bijzonderheden

BNA gebouw van het jaar 2008

Winnaar regio Noord

ContactBeelden: Harry Cock
Share on Facebook Share on twitter Email
Hazen tegen het duin
Beschut aan de Badweg, in Nationaal Park Schiermonnikoog, liggen 11 houten vakantiewoningen die samen de Ville Buiten vormen. De robuuste huizen liggen als hazen tegen het duin aan. Door de stevige vorm, de natuurlijke uitstraling van het hout en hun bescheiden opstelling in het omliggende landschap manifesteren de huizen zich als eenheid en verstoren ze de omgeving niet. Ze horen er thuis.
 
Locatie 
Omdat het oorspronkelijke dorp Westerburen langzaam door de zee werd opgeslokt, werd Schiermonnikoog als Oosterburen in opdracht van de familie Stachouwer gebouwd in 1719. De Badweg is de verbinding tussen het dorp en het Noordzeestrand. Halverwege, tussen Badweg en de ten westen daarvan liggende duinen en naast de monumentale Rooms-katholieke Kerk, ligt de Ville Buiten. Waar het bestemmingsplan een grootschalig gebouw toeliet, is met respect voor het typisch Schiermonnikoogse landschap gekozen voor een kleinschalige opzet van vakantiewoningen. Vanaf de Badweg is het doorzicht op het achterliggende duingebied bewaard gebleven. Een van de essenties van het plan waarin architectuur en natuur elkaar versterken.
 
Genius Loci
Zowel de woningen als het landschap waarin zij liggen zijn door De Zwarte Hond  ontworpen. Grondige bestudering van de geschiedenis van de plek en van het landschap en van de wensen van de opdrachtgever hebben geleid tot een solide basis voor het ontwerp. Beleving van het bijzondere  landschap en van de elementen vormden de uitgangspunten voor het ontwerp.
In de duinen zie je vanaf de zee de begroeiing veranderen, verder van de zee neemt de invloed van zout water en zeewind af. Plantenresten vormen een humuslaag waarop nieuwe planten groeien. Er ontstaat een opeenvolging van pionierplanten, van biestarwegras en helm in de buitenste jonge duinen tot struwelen van duindoorn, vlier en kamperfoelie en meidoorn in de oudere duinen. In dit duinlandschap zijn de woningen van de Ville Buiten vrij verdeeld zonder erfafscheiding en op verschillende hoogtes waardoor de beleving van de plek is versterkt. De inrichting van het landschap is bepaald door typische duinbegroeiing als doornstruiken en ‘harde’ grassoorten. Op sommige plekken zijn ooit in beperkte mate naaldbomen geplant om de woningen langs de Badweg privacy te geven. Op basis van dit principe zijn de nieuwe gebouwen zeer zorgvuldig ingepast. Privacy en beschutting worden verkregen door aanplant van bomen en heesters.  
 
Beleving van de elementen
De woningen hebben een plat dak, een grote veranda en een relatief gesloten noordgevel zodat het tegenoverliggende huis vanaf de veranda optimale privacy geniet. De gevels zijn opgebouwd uit Red Cedar planken met grote uitsparingen voor glazen puien en ramen. Door de herhaling en het ritme van de houten delen onstaat een sterk grafisch beeld. De woningen zijn op het zuiden georiënteerd en hebben profijt van de ochtendzon op het dakterras en van de ondergaande zon op de veranda aan de westelijke kopgevel. Een glazen luifel boven de veranda maakt deze ook bruikbaar bij slechter weer. Het natuurlijke materiaalgebruik en de grote openingen aan de veranda versterken het landschappelijke karakter van de woningen. 
 
Duurzaam
Duurzaamheid in materiaalkeuzes en installaties, en in het zo efficient mogelijk aan- en afvoeren van materialen en bouwonderdelen, zijn vanaf het begin van het ontwerpproces van groot belang geweest. Schiermonnikoog is een Nationaal Park en de natuur mag zo min mogelijk belast worden met herrie, vrachtwagens, bouwputten en lange bouwtijden. Daarom zijn zoveel mogelijk onderdelen pre fab op de vaste wal gemaakt. Dus geen betonnen trappen, maar trappen van hout. Ook de terrasdelen en de constructuie van houtskeletbouw zijn op de vaste wal gemaakt. De ‘zachte’ terreininrichting zorgt voor minimale rioolbelasting. 
 
Hoge gebruikswaarde

De Ville Buiten is zo ontworpen dat zij mooier wordt naarmate weer, wind en zand het ensemble van vakantiewoningen verweren. Architectuur en natuur zijn optimaal op elkaar afgestemd en versterken elkaars aanwezigheid. Hier, op de mooiste plek van Nederland illustreert de Ville Buiten het multidisciplinaire karakter van ons bureau op uitstekende wijze.

Vakantiewoningen De Ville Buiten

Schiermonnikoog, Nederland, 2004 - 2008


Toon project info

Vakantiewoningen De Ville Buiten

Locatie

Schiermonnikoog, Nederland

Jaar

2004 - 2008

Oppervlakte

1383 m2

Opdrachtgever(s)

Kapenglob bv

Bijzonderheden

BNA gebouw van het jaar 2008

Winnaar regio Noord

ContactBeelden: Harry Cock
Share on Facebook Share on twitter Email
Terug naar Projecten
Gerelateerde items (11)
Projecten (9)
Out there (2)
/