1. West Indische Opslag
  2. Koningskaars
  3. Agaathhof
  4. Masterplan Zeche Heinrich Robert
  5. KinderBoekenHuis
  6. Short stay appartementen en bakkerij Kleine der A
  7. Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur
  8. Erasmus Paviljoen
  9. Masterplan Tersluis
  10. De Smaaktuin
  11. Typhoon
  12. COA-opvang Ter Apel
  13. Nieuw hart van Wilhelmsburg
  14. Gemeentehuis Drechterland
  15. Multifunctionele accommodatie De Kruidentuin
  16. Montessorischool Waalsdorp
  17. St. Michaëlschool
  18. Multifunctionele accommodatie Klarendal
  19. Multifunctioneel centrum Krefeld
  20. Uitbreiding ASTRON
  21. Woonhuis Ter Borch
  22. Utopiastadt
  23. Tuinstad Werdersee
  24. Sociëteitsgebouw G.S.C. Vindicat
  25. Het Nieuwe Werken upgrade Stadhuis Assen
  26. Brede School Didam-Zuid
  27. Multifunctionele accommodatie Het Hunzehuys
  28. Masterplan Meeroevers
  29. Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk
  30. Health Hub Roden
  31. Urban Living Berlin
  32. Regensburg Hoogwaterbescherming
  33. Noorderhaven blok 10
  34. Brede school Ichthus
  35. Woonhuis Doorn
  36. Sportcentrum Kardinge
  37. Lanenflat Wandeloord
  38. Brede school De Grift
  39. Brede School De Twingel
  40. Huis VolkerWessels
  41. Witte de Withstraat 50
  42. Appartementen en wijkcentrum ´t Goylaan Zuid
  43. Theater de Machinefabriek
  44. Hoofdkantoor & laboratoria Astron
  45. Warmtecentrale ScheldeVesting
  46. Hoge der A
  47. Hogeschool Rotterdam
  48. Kantoor Belastingdienst
  49. Meer Wonen
  50. Gemeentehuis Leimen
  51. Kantoorboerderij Koepon
  52. Kantoor GasTerra
  53. Winkels en woningen Meerijk
  54. Woonzorgappartementen De Waterman
  55. Studentenhuisvesting, Zwolle
  56. Stadhuis Itzehoe
  57. Ontwikkelingsstrategie Meerstad
  58. Multifunctionele accommodatie Thorbeckepark
  59. Scholencomplex Noord Hofland
  60. Westluidense Poort

West Indische Opslag

Locatie

Groningen, Nederland

Jaar

2010 - 2016

Oppervlakte

2155 m2

Programma

Wonen

Discipline

Architectuur

Soort opdracht

Nieuwbouw

Type opdrachtgever

Commercieel

Opdrachtgever(s)

Hanzevast

Contact

Jurjen van der Meer
vandermeer@dezwartehond.nl
Beelden: Harry Cock
Share on Facebook Share on twitter Email

Het recent opgeleverde project van De Zwarte Hond in het centrum van Groningen is in eerste oogopslag weinig opvallend: in materialisering en detaillering sluit de West Indische Opslag zorgvuldig aan op de woningen in de omgeving. Wie echter stilstaat en oplet, ziet een nauwgezet gedetailleerd ensemble van zeven herenhuizen. Oorspronkelijk waren de huizen bedoeld als eengezinswoningen, maar de nieuwe economische realiteit vroeg om een slim herontwerp. De huidige indeling maakt het mogelijk twee studio’s per etage te verhuren, maar elk pand kan ook collectief als studentenhuis worden gebruikt.

 

In de West Indische Opslag zijn twee tegenstrijdige wensen verenigd. Enerzijds moest aansluiting gevonden worden bij het robuuste volume van het naastgelegen kantoorpand, anderzijds moest de individuele woning duidelijk zichtbaar zijn. Terwijl de opzet van het ensemble aansluit bij de eerste wens, zorgen de indeling en de detaillering voor nadruk op de individuele woning. Een verticaal betonnen element en een trappartij markeren de entree, waarvan de voordeur enigszins verdiept ligt. De compositie van ramen verdeelt de gevel in zeven duidelijk te onderscheiden woningen.

 

In de West Indische Opslag zijn alle klassieke thema’s van de Nederlandse woningbouw terug te vinden in een hedendaags jasje. Een daarvan is de bel-etage. Door de begane grond op te tillen is de private ruimte op de begane grond afgescheiden van de straat, een even klassiek als doeltreffend middel. Interessante vraag is, of deze oplossing ook gekozen zou zijn als de woningen al van begin af aan zouden zijn ontworpen als studentenwoningen. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de studenten zich niet weggestopt voelen in een achterafsteeg in de stad, maar volwaardig bewoner van de binnenstad zijn.

 

Woningen in Nederlandse binnensteden volgen veelal dezelfde logica qua gevelindeling. Volgens projectarchitect Jurjen van der Meer heeft het weinig zin daar als architect iets tegenin te brengen. Volgens hem moet je het verschil maken met de elementen die het gevelbeeld bepalen, zoals de latei, de vensterbank, het portiek en de kozijnen. Alleen zo kun je iets passends maken dat bijdraagt aan het grotere geheel. Detaillering en materialisering dragen in dat geval bij aan een hoogwaardig stadsbeeld. 

West Indische Opslag

Groningen, Nederland, 2010 - 2016


Toon project info

West Indische Opslag

Locatie

Groningen, Nederland

Jaar

2010 - 2016

Oppervlakte

2155 m2

Programma

Wonen

Discipline

Architectuur

Soort opdracht

Nieuwbouw

Type opdrachtgever

Commercieel

Opdrachtgever(s)

Hanzevast

Contact

Jurjen van der Meer
vandermeer@dezwartehond.nl
Beelden: Harry Cock
Share on Facebook Share on twitter Email
Terug naar Projecten
Gerelateerde items (5)
Projecten (4)
Nieuws (1)
/