Agaathhof wint BNA Beste Gebouw van 2017 in categorie Particuliere Woonbeleving

22 05 2017

Agaathhof wint BNA Beste Gebouw van 2017 in categorie Particuliere Woonbeleving
Vrijdag 19 mei viel Agaathhof in de prijzen tijdens de uitreiking van de BNA prijs. Het Groningse woningbouwproject werd Beste gebouw van 2017 in de categorie Particuliere Woonbeleving. “Dit project laat zien dat je ook met systeembouw individuele woonwensen kunt realiseren. Het ontwerp is een voorbeeldige invulling, die klopt van straat tot huis: de verdiende categoriewinnaar.”, aldus de jury onder leiding van Hans Wijers. In deze jaarlijks door de BNA georganiseerde prijsvraag staat de meerwaarde van de architect voor opdrachtgever en samenleving centraal.

Agaathhof ligt in de Groningse binnenstad: rondom een gemeenschappelijk hofje zijn 17 stadswoningen gerealiseerd, met daaronder een ruime parkeergarage. Qua vorm, compositie, detaillering en materiaalgebruik sluit het moderne hofje op een vanzelfsprekende manier aan op het bestaande historische stratenpatroon en de omliggende architectuur.

“De jury vindt dat in dit project een goede balans is gevonden tussen prefab bouwen en persoonlijke woonwensen, en tussen private en publieke ruimtes. Het hofje is fraai ingebed in het stadsweefsel, de typologie past bij de identiteit van de plek. De overgang vanuit de straat naar het collectieve hofje, via een brede trap, noemt de jury ‘subliem’. Je voelt dat het hofje van de bewoners is, maar je kunt er wel doorheen kijken. Daar waar de verkeers- en buitenruimtes in de meeste woongebouwen een sluitpost vormen, is hier veel aandacht besteed aan de inrichting van de binnentuin, de parkeergarage en zelfs de bergingen. Een kleine kanttekening wordt geplaatst bij de hoge plantenbak in het hofje, die de ruimte minder geschikt maakt als ontmoetingsplek.”

Jurjen van der Meer en Tjeerd Jellema namen de award in ontvangst tijdens de uitreiking in het ASR gebouw te Utrecht. De OV terminal in Breda, van Koen Van Velsen architecten, won de overkoepelende jury prijs en de publieksprijs ging naar het Stadhuiskwartier in Deventer, ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten.

Gerelateerd

Alle artikelen