Verhalend interieur voor het Landhuis De Hoge Veluwe

16 11 2018

Verhalend interieur voor het Landhuis De Hoge Veluwe
De bouw van het nieuwe multifunctionele publieksgebouw op Het Nationale Park De Hoge Veluwe is al sinds juli dit jaar in volle gang en bereikt op vrijdag 16 november haar hoogste punt. In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan het interieurontwerp. Het op een landhuis geïnspireerde gebouw wordt een monumentaal Gesamtkunstwerk waarin alles, van de vloer tot de open haard, specifiek voor De Hoge Veluwe is ontworpen. Net als het gebouw zelf gaat het interieur een verbintenis aan met het omringende landschap. Onder andere door de bijzondere kroonluchters die een betoverend patroon op het gebogen plafond projecteren.

Het door architectencombinatie Monadnock/De Zwarte Hond ontworpen Landhuis (werktitel) wordt een welkome, intieme plek waar bezoekers van het park na een lange wandeling in het restaurant kunnen ontspannen, bij de grote haard een drankje kunnen nuttigen, of uitrusten in de zon met uitzicht op de omringende natuur. De Parkwinkel is gevestigd in hetzelfde gebouw en er zijn faciliteiten voor familiefeesten of zakelijke evenementen.

Al vanaf ver is de grootse, dubbele kapvorm van het Landhuis zichtbaar. Door de verticale lamellen vangen de bezoekers een eerste glimp op van het bijzondere interieur. Wanneer ze de hoge ruimte met gekromde wanden vervolgens binnentreden is de verrassing groot: de glaswand biedt een adembenemend en steeds veranderend uitzicht op De Hoge Veluwe. Boven de hoofden van de bezoekers strekt het gewelfde plafond zich uit over de volledige lengte van de ruimte. Onder het plafond hangen kroonluchters die een betoverend patroon projecteren. Deze lichtinstallatie is ontworpen door Beersnielsen lichtontwerpers en is gebaseerd op een algoritme van de zon die door de bladeren schijnt. De schaduwpatronen trekken de natuur nog verder het gebouw in en maken een koppeling tussen de fysieke en de virtuele wereld.

De losse interieurelementen zijn ontworpen in nauwe samenwerking met Vos Interieur. Ook hierin wordt de grootste waarde van het gebouw, namelijk de directe verbondenheid met de omringende natuur van De Hoge Veluwe, gereflecteerd. Ruige, maar rijke natuurlijk materialen als leer en eikenhout worden gebruikt. Materialen die in de tijd alleen maar mooier worden en het gebouw nog meer een voornaam karakter zullen geven.
 
'Een plek om je thuis te voelen' was een andere belangrijk uitgangspunt voor het interieurontwerp. De ontwerpers hebben hierop ingespeeld door in de glazen gevel intieme nisjes te creëren en aan de kopse kant een grote haard met comfortabele stoelen te ontwerpen. Bart Vos ontwierp voor het restaurant houten banken met bedieningsmeubels op de uiteinden. Deze zijn in de breedte opgesteld waardoor ze de grote ruimte op een subtiele manier breken. Elke bank bestaat uit drie segmenten die ook in een andere configuratie opgesteld kunnen worden. Ook de tafels zijn van zijn hand. Piet Hein Eek nam het ontwerp van de losse stoelen voor zijn rekening en Bolidt ontwikkelde met de ontwerpers een nieuw type strijkvloer in de kleuren van het bos.

Het nieuwe multifunctionele gebouw is momenteel in uitvoering en er wordt naar gestreefd om het gebouw in het hoogseizoen van 2019 in gebruik te nemen. Het Landhuis is een werknaam en een prijsvraag is uitgeschreven waarin bezoekers geschikte namen kunnen aandragen. Ter gelegenheid van 99 jaar architectuur in Het Nationale Park De Hoge Veluwe worden in de aanloop van de nieuwbouw zes magazines uitgegeven. Deze zijn hier in te zien.

Gerelateerd

Alle artikelen