Koningskaars

Project    Slideshow    Data
Architecture and nature in harmony
Nine luxury, three-room apartments with garden or veranda on Badweg on the island of Schiermonnikoog realised by De Zwarte Hond. The Koningskaars apartment complex is named after the dune plant of the same name and its architecture and urbanism form part of De Ville Buiten project realised by De Zwarte Hond in 2008.
In 2008 De Ville Buiten won the BNA prize for the North region’s most beautiful building of the year. According to the jury report at the time: “It is a plea for professional craftsmanship, and quality that deserves to be emulated in mainstream house building.” And for Koningskaars too, the perception of the exceptional landscape and of the elements were the keynote for the design. The layout of the landscape is determined by what is already there on this part of the island: typical dune vegetation with gorse and hardy grasses. Koningskaars stands alone in this dune landscape without a boundary partition.
The construction of Koningskaars was in response to the demand for more spacious apartments on Schiermonnikoog. The complex has three floors. The ground floor is constructed at a slightly-sunken level, as a result of which the overall height remains lower, so the building thus occupies a modest position in the landscape. The layout of the apartments is more or less the same with each one turning in a different direction round a central access point. The apartments are fully furnished and have a large open kitchen, a spacious living room adjoining the external space, and a modern bathroom.
The outdoor space of the apartments consists of a clean-cut, sunken terrace or a veranda along the entire width of the apartment. As with De Ville Buiten, the dunes come right up to the building. The veranda is an “outdoor area” and privatisation of the surrounding landscape is forbidden.
The exterior walls are made of Western Red Cedar with large recesses for the verandas, and large glass fronts and windows. The precise positioning and zoning of these components create a robust graphic image. A distinct, autonomous form in a rugged and natural landscape.

Koningskaars has been designed so that, over time, its appearance will be enhanced under the weathering influence of sand and the elements.

Sustainability in the choice of materials and installations, and the most efficient means possible of transporting materials and building components to and from the site and the island, were given priority right from the outset of the design process. Schiermonnikoog is a National Park, so there should be as little impact as possible on the environment as regards noise, lorries, building sites and lengthy construction times. That is why as many of the components as possible were prefabricated on the mainland, as were the terrace components and the timber frame construction. The “soft” site layout ensures minimum sewage overload.
Koningskaars has been designed so that, over time, its appearance will be enhanced under the weathering influence of sand and the elements. Architecture and nature are optimally matched and reinforce each other’s presence. At the same time Koningskaars is a unique, contemporary and autonomous structure.
For more information about the holiday houses De Ville Buiten click here.

Data

Project
Koningskaars

Location
Schiermonnikoog, The Netherlands

Description
Nine luxury three-room holiday apartments

Client
Van Wijnen Recreatiebouw B.V.

Period
2013 - 2016

Surface Area
968 m2

Images
Harry Cock

Learn more?

Jurjen van der Meer
Jurjen van der Meer
Founder | Partner
Email
LinkedIN

Related

All projects