Complexe woningbouwopgaves

Expertise
Vormgeven aan wonen is vormgeven aan complexe leefomgevingen

"Allerhande aspecten zoals wonen, werken, bereikbaarheid, energie en stedenbouw komen bij elkaar bij complexe woningbouwopgaves."

Jurjen van der Meer
Architect / Partner
Wonen speelt zich af op de schaal van de rijtjeswoning of het appartement maar is voor ons tegelijkertijd een opgave op het niveau van een buurt of zelfs van een stad of dorp: het maken van gezonde, goed werkende leefomgevingen. Allerhande aspecten zoals wonen, werken, bereikbaarheid, energie en stedenbouw komen hier bij elkaar. De Zwarte Hond voelt zich met zijn multidisciplinaire bureau en lange staat van dienst wat woonopgaven betreft op zijn plek binnen deze complexiteit.

Zo zocht De Zwarte Hond bij het ontwerpen van het Agaathhof in het centrum van Groningen naar maximale diversiteit in een uniforme structuur. Het is een klassiek hofje geworden in vorm, compositie, detaillering en materiaalgebruik, maar modern wat gebruik betreft. Binnen deze structuur bestaat een flexibele indeling en is de plattegrond van de woningen afgestemd op de specifieke woonwensen van de bewoners. Het hofje loopt bovendien op vanzelfsprekende wijze over in het bestaande historische stratenpatroon en de omliggende architectuur. Via een brede trap stap je van de bestaande stad de intieme ruimte van het hof binnen.
Agaathhof, Groningen
De Villa - dagopvang met woningen, Apeldoorn
In de Minervahaven van Amsterdam speelt het vraagstuk hoe in de toekomst binnen een hoge dichtheid een gebalanceerde mix tussen wonen en werken kan ontstaan. Dat leverde een nieuw ruimtelijk kader op, gericht op de productieve en creatieve sector en met een hoge leefkwaliteit. De parkeernorm is met 0,2 laag; straten zijn vooral plekken om elkaar te ontmoeten.

In het Duitse Bremen ontstaat een nieuwe duurzame buurt met ongeveer 500 appartementen en grondgebonden woningen. Het Nieuwe Ellener Hof is een wijk met voornamelijk woningen in hout, ontworpen vanuit het beeld van een langzaam gegroeid dorp. Zo staan soms de woningen dicht bij elkaar en soms juist ver. Op stedenbouwkundige schaal loste De Zwarte Hond de complexe ‘puzzel’ op, van het aan laten sluiten van bouwvolumes, gebouwhoogtes en principes voor het dak-landschap op de uiterst strenge regelgeving voor de houten constructies en duurzame isolatiematerialen.
Nieuwe Ellenor Hof, Bremen

Meer weten?

Willem Hein Schenk
Willem Hein Schenk
Adviseur | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle expertises