Cultuur

Expertise
Podium voor de hele stad
Als er één gebouw is waarvan de grenzen tussen gebouw en stad als het ware vloeibaar zijn dan is dat het cultuurgebouw. Hier komen culturele voorzieningen samen met mensen uit de wijde omgeving die er komen genieten en ideeën uitwisselen. Het is een plein voor de hele stad.
Cultureel kwartier De Nieuwe Kolk, Assen
Bezoekers en passanten moeten zich in een cultuurgebouw welkom voelen. Door de overgangszone van de openbare ruimte naar binnen uitnodigend te ontwerpen verleidt het gebouw het publiek naar binnen. In De Nieuwe Kolk in Assen ontwierp De Zwarte Hond als entree een enorm grote overstek. De uitnodigende sfeer die de bezoeker ervaart bij het binnentreden wordt nog verder het gebouw in getrokken door het maken van een hoog, transparant binnenplein. Hieromheen liggen de culturele ruimtes zoals een theater, bioscoopzalen, een openbare bibliotheek en grand café en vloeien alle programmaonderdelen in elkaar over. In Kunstenpand ‘Hart van Zuid’ in Rotterdam maakt De Zwarte Hond een gevel met een gekromde transparante huid waardoor de buitenruimte bijna letterlijk wordt omarmd. Hierdoor wordt buiten binnen en binnen buiten.
Kunstenpand ‘Hart van Zuid’, Rotterdam

"Door de overgangszone van de openbare ruimte naar binnen uitnodigend te ontwerpen verleidt het gebouw het publiek naar binnen."

Slim ruimtegebruik slaat twee vliegen in een klap. Met dubbel- of flexibel gebruik van ruimtes neemt de efficiëntie van het ruimtegebruik toe en dalen de exploitatiekosten. Tegelijkertijd wordt de ontmoeting tussen de verschillende gebruikers gestimuleerd – en dat is op zich al een culturele daad.
Cultureel kwartier De Nieuwe Kolk, Assen
Het Kielzog - Huis voor Cultuur en Bestuur, Hoogezand

"Een goed theatergebouw faciliteert niet alleen het reguliere theaterprogramma. Het geeft ook de ruimte om creatief te zijn in het programma aanbod, om congressen, lezingen en tal van andere activiteiten te organiseren."

Meer weten?

Tjeerd Jellema
Tjeerd Jellema
Architect
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle expertises