Onderwijs

Expertise
Een school is een baken in zijn omgeving
Een school is een gebouw voor de buurt. Het ontwerpen van een school is daarom meer dan het tekenen van een onderwijsvoorziening. Het is ook het vormgeven van de relatie tussen het gebouw en de omgeving en het maken van een plek waar zowel kinderen, leerkrachten, ouders en omwonenden trots op zijn.

Een schoolgebouw vraagt een plek-afhankelijke architectuur. Zo ontwierp De Zwarte Hond in de Haagse jarendertigwijk Benoordenhout een school die zich op een eigentijdse manier voegt in de stedenbouw van nauwe straatjes met karakteristieke bakstenen woningen. Maar in het groene Ter Apel staat de school in een parkachtige omgeving en daar koos De Zwarte Hond voor golvende vormen en een gevel in de kleuren van de bladeren aan de bomen in de verschillende seizoenen.
St. Michaëlschool, Rotterdam

"Voor de beleving van het kind is het belangrijk dat wij aandacht besteden aan elk detail van een schoolgebouw. Basisscholen gaan over geborgenheid, over plekken maken en sequenties van plekken."

Basisschool De Vlinder, Ter Apel
MFA Klarendal, Arnhem
Binnen krijgen daglicht en ruimtelijkheid altijd aandacht. In de MfA Klarendal in Arnhem, is over de gehele lengte van de tweede verdieping een overdekte ‘straat’ gemaakt, voorzien van daklichten en grote ramen op de kopse kanten. Zo’n binnenstraat is belangrijk als vast oriëntatiepunt in een school en biedt ruimte voor zelfstandig werken, voor ontmoeting en om te spelen. Een school heeft plekken nodig die geen vaste functie hebben, zoals een trap die ook tribune is en plekken om te spelen en te leren buiten het klaslokaal. Door de diversiteit aan plekken wordt een school een kleine wereld waar kinderen naast leren ook met elkaar leren spelen en waar ze vriendjes maken voor een leven lang.
MFA Klarendal, Arnhem
St. Michaëlschool, Rotterdam
De architecten van De Zwarte Hond zitten graag vroeg aan tafel, om samen met de opdrachtgever na te denken over integraal bouwen. Keuzes over vastgoedwaardes, duurzaamheid, gebruik, kosten voor bouw en beheer hangen altijd samen met ruimtelijke keuzes. Met BIM zijn de architecten in staat ruimtelijke keuzes om te zetten in getallen. Het brengt de rekensom en ontwerp dichter bij elkaar.

Meer weten?

Bart van Kampen
Bart van Kampen
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle expertises