Zorg

Expertise
Zelfredzaamheid en comfort op de eerste plaats

"In een periode van medische ongemakken, is het extra precair om voor een bezoek of verblijf naar het ziekenhuis te moeten. Een comfortabele en gastvrije omgeving kan dan een cruciale bijdrage leveren aan het herstel."

Matthias Rottmann
Architect / Partner
Mensen leven langer, maar blijven helaas niet automatisch langer gezond. Zo neemt de behoefte aan gezondheidsvoorzieningen en structurele zorg toe. Die zijn steeds meer onderdeel geworden van ons dagelijks leven. De mondige mens van nu hecht sterk aan het behouden van de eigen autonomie en zelfstandigheid. Zo lang mogelijk thuis blijven, en als opname dan toch moet, een eenpersoonskamer in het ziekenhuis of de zorginstelling. Dat vraagt om een radicaal andere kijk op het zorggebouw.

Het ziekenhuis van nu is volgens De Zwarte Hond een publiek gebouw, waarin de normale samenleving doorgaat. Het stimuleren van de zelfredzaamheid, in een zo comfortabel mogelijke omgeving staat daarbij centraal. Het organiseren van zorgprocessen vindt plaats rondom de kern van een eenpersoonskamer met een persoonlijke sfeer. Geen anonieme, koel aandoende ruimtes, maar plekken met daglicht, eigen karakter en moderne faciliteiten als wifi en tv. Apparaten, geuren en geluiden die met behandeling en onderzoek te maken hebben zijn voor de patiënt en bezoeker zo min mogelijk aanwezig.
Ontmoetings- en verblijfsruimten tussen de kamers in Zuyderland Medisch Centrum, Sittard-Geleen
Eenpersoonskamer met persoonlijke sfeer
Zorgwoningen direct verbonden met tuin in De Villa, Apeldoorn
Ook uitzicht op de natuur, een goede ventilatie en toegang tot groene ruimtes zorgen dat de mens zich veilig en comfortabel voelt. Het stimuleren van bewegen is belangrijk in een voorspoedig genezingsproces. Ook de omgeving van een gebouw telt mee. Hoogwaardige buitenruimte op korte afstand en natuur in alle facetten zijn inmiddels onmisbaar.
Flexibel ontwerp Zuyderland Medisch Centrum speelt in op veranderende technieken en zorgprocessen
Minder zichtbaar – maar uiterst belangrijk voor de economie van de processen en het gebouw – is een slimme logistiek en techniek. Een systeem dat continue kan worden veranderd en aangepast en dat geschikt is voor automatisering. Dit betekent, dat er bij het ontwerpproces rekening wordt gehouden met de scheiding van goederenstromen, patiënten/bezoekers en interne routes van de professionals. Dat anticiperen op aanpassingen is belangrijk, want niet alleen de techniek in een ziekenhuis verandert razendsnel, maar ook de processen en de wensen en behoeften van de mensen die er werken en verblijven.

Meer weten?

Bart van Kampen
Bart van Kampen
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle expertises