Basisschool De Vlinder

Project    Slideshow    Gegevens
School gaat op in parklandschap
Basisschool De Vlinder is een opvallende verschijning in het Groningse Ter Apel. Het gebouw is een variatie op het traditionele schoolgebouw met lokalen aan weerszijden van een centrale gang. Met zijn ronde vormen en een vrolijk, natuurlijk kleurenpalet, biedt de school een omgeving die tegemoet komt aan de beleving van het kind. De Vlinder geldt bovendien als ‘schoolvoorbeeld’ van een duurzame, frisse school.

"De school creëert in zijn vormgeving en inrichting een veilige plek voor de leerling."

"Er is een goede wisselwerking tussen gemeente, school en architect en dat heeft in een fraai gebouw geresulteerd."

Voor het ontwerp van OBS De Vlinder was een traditioneel schoolgebouw het uitgangspunt. Maar de gebruikelijke, rechthoekige vormgeving maakte hier plaats voor een ronde vormentaal. Rondlopende lokalen liggen aan weerskanten van een centrale gang waarmee een plattegrond in de vorm van een vlinder ontstaat. De school kreeg een vrolijke gevel, met een kleurenpalet gebaseerd op de kleuren van de bladeren aan de bomen in alle seizoenen.

De school staat als een paviljoen in een park. Het terrein is omheind met een beukenhaag en heeft verder een open karakter zonder hekken of afscheidingen. Het schoolplein en het grasveld kregen een ronde vormgeving in de sfeer van het schoolgebouw. Zo ontstond een vriendelijk en overzichtelijk terrein waar kinderen van alle leeftijden ook buiten schooltijd een plek hebben om te spelen. Verlichting maakt het mogelijk om het terrein met de skatebaan ook in de avonduren veilig te gebruiken.

Binnen bieden de lokalen met hun afgeronde hoeken een vriendelijke, veilige leeromgeving. Door de grote ramen is er binnen veel daglicht en uitzicht op de groene omgeving. De interieurs stralen eenvoud en rust uit doordat bijvoorbeeld verwarmingsradiatoren ontbreken. De indeling is zodanig dat het eenvoudig is om de lokalen in de toekomst aan te passen, in geval van krimp of groei van het leerlingenaantal. Ook is in de toekomst nog een uitbouw mogelijk op het dak.
De school is voorzien van een geautomatiseerd klimaat- en procesbeheersingssysteem. Vloerverwarming met weersafhankelijke watertemperatuurregeling zorgt voor een comfortabel en gezond binnenklimaat dat voor elke ruimte afzonderlijk kan worden ingesteld. Andere voorzieningen zoals systemen voor warmteterugwinning en ventilatie, daglichtgestuurde verlichting en aanwezigheidssensoren, zorgen voor een optimaal comfort voor leerkrachten en kinderen. Ook alle technische voorzieningen zijn ingericht op mogelijke veranderingen in de toekomst, waarin meer of juist minder kinderen van het gebouw gebruik zullen maken.

Gegevens

Project
Basisschool De Vlinder

Locatie
Ter Apel, Nederland

Omschrijving
Basisschool met sportzaal

Opdrachtgever
Gemeente Vlagtwedde

Oppervlakte
1.580 m2

Bijzonderheden
2008 Winnaar Scholenbouwprijs, categorie Omgeving.

Beelden
Harry Cock, Kees Rutten

Meer weten?

Henk Stadens
Henk Stadens
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten