Bernoulliborg, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Project    Slideshow    Gegevens
Veel daglicht en optimale oriëntatie
Het faculteitsgebouw voor Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen is een van de eerste nieuwe gebouwen in de herontwikkeling van de Zernikecampus. Het gebouw bevat de centrale voorzieningen van de Rijksuniversiteit voor de hele campus. Naast kantoren en werk- en onderwijsruimtes bevat het een restaurant, een bibliotheek, collegezalen, een tentoonstellingsruimte en twee winkels. Dit programma is aan de buitenkant zichtbaar achter de volledig transparante plint over twee lagen. Daarboven zweeft een groot volume, bekleed met blauw gezeefdrukte glazen panelen, waarin de werk- en onderwijsruimtes van de faculteit gehuisvest zijn. De Zwarte Hond kreeg van West 8, de supervisor van het gebied, de opdracht mee om op deze plek een transparant gebouw te ontwerpen. De opdrachtgever wilde een snelle bouwtijd en een flexibel, licht en uitnodigend gebouw. Dag en nacht.
Twee grote atria doorboren vanuit het bovenvolume het plafond van de onderste lagen en zorgen voor daglicht en oriëntatie in het hart van de publieke vloervelden. Het maaiveld van de campus en de vloer van zowel de eerste verdieping als de begane grond zijn afleesbaar en beleefbaar als een doorlopende vloer: een landschap met hoogteverschillen. Een grote, terrasvormige trappartij met tentoonstellingsruimte leidt de bezoeker vanuit de entree door een van de atria naar de eerste verdieping. De verdiepingshoge glazen gevels bieden een panoramisch uitzicht op de omgeving en maken activiteiten van buitenaf zichtbaar. Vanaf deze bel-etage verdelen de verkeersstromen zich verder door het gebouw. De grote, open plattegrond van de eerste verdieping ontsluit het restaurant, de bibliotheek, de reprowinkel en een grote collegezaal, en maakt in één oogopslag duidelijk hoe de bovenliggende verdiepingen bereikbaar zijn.
Collegezaal
In het andere atrium zweeft de grote collegezaal als een witte wolk boven de bibliotheek. De bundeling van publieke functies op de onderste lagen versterkt het openbare karakter van het gebouw. Verkeersruimtes krijgen een lobbyachtig karakter en lopen vloeiend over in gebruiksfuncties. De ruimte is waar mogelijk open gelaten of afgescheiden met grote glazen puien. Functies die wat meer beslotenheid vragen, zoals de balie of de uitgiftegebieden van het restaurant, zijn zoveel mogelijk als vrijstaande objecten vormgegeven.

"De balken van zitbankjes en die van de ondersteuningen van het dak. De ontwerper heeft erop gelet dat de hoeken ervan hetzelfde zijn.”

Renske de Jong,
Projectleider
Doordat het blauwe volume als een grote sculptuur hangt boven het publieke landschap van terrassen, vides en trappartijen, ontstaat er onderin het gebouw een karakteristieke en spectaculaire binnenwereld. Het lichte, terughoudende kleurgebruik in het interieur versterkt de ruimtelijke structuur. Het schept een rustige, utilitaire atmosfeer, passend bij het karakter van de faculteit. Bovenin komt echter het blauw consequent terug als kleur van de vloeren, waardoor ook in het interieur het verschil voelbaar is tussen publieke gedeeltes onderin en een meer besloten wereld boven.
Op verzoek van de opdrachtgever is in dit gebouw betonkernactivering toegepast. Hierdoor zitten er geen radiatoren in het gebouw. Dit scheelt niet alleen in onderhouds- en schoonmaakkosten, het levert vooral een enorme vrijheid op in het gebruik. Door de constante temperatuur in het hele gebouw zijn mensen niet aangewezen op speciale lesruimtes, maar kunnen ze overal werken.

De indigoblauwe kleur van het exterieur is in samenspraak met de opdrachtgever tot stand gekomen. De diepblauwe kleur zorgt voor een sterk maar ook harmonieus contrast met de groene omgeving. Door de transparante en reflecterende eigenschappen van het glas varieert de kleur en indruk dat het gebouw maakt sterk naar gelang het weer: van oplichtend en helderblauw bij zon tot donkerblauw en imponerend bij een zwaar wolkendek.
De Bernoulliborg neemt nu al een vanzelfsprekende plek in op de campus. Overdag als een bijenkorf, zoemend, beweeglijk en druk, als transparant lichtbaken wanneer het donker is
De beperkte bouwtijd en de gewenste flexibele structuur van het interieur resulteerden in de toepassing van een stalen draagconstructie, die zowel binnen als buiten zichtbaar is gebleven. Ter plaatse van het blauwe volume is het staalskelet ingevuld met houtskelet elementen. Om het objectmatige van het gebouw te benadrukken, is het beeld van het exterieur tot een hoge mate van abstractie opgevoerd. De verschillende lagen waaruit het gebouw is opgebouwd zijn zichtbaar gelaten en interfereren met elkaar. De belijning van de constructieonderdelen en de beplating van de gevelconstructie zijn in aanzicht herkenbaar en de raamopeningen zijn in een ogenschijnlijk willekeurig patroon over de gevel gestrooid. Tenslotte is de buitenzijde voorzien van een half transparant vlies door het hele volume in te pakken met blauw gezeefdrukt glas. De opeenstapeling van lagen, diffuus zichtbaar achter het bedrukte glas, geven de gevel diepte. Daarmee krijgt de scheiding tussen gebouw en omgeving een extra dimensie. Dit effect wordt versterkt door de weerspiegeling van de parkachtige omgeving.

Gegevens

Project
Bernoulliborg, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen

Locatie
Groningen, Nederland

Omschrijving
Onderwijs- en faculteitsgebouw Wiskunde en Natuurwetenschappenmet restaurant, bibliotheek en collegezalen

Opdrachtgever
Rijksuniversiteit Groningen

Oppervlakte
13.800 m2

Bijzonderheden
Vermelding Jaarboek Architectuur in Nederland 07-08 nominaties: BNA Gebouw van het Jaar 2008; World Architecture Festival Barcelona; Nationale Staalprijs 2008

Beelden
Jeroen Musch, Harry Cock

Meer weten?

Henk Stadens
Henk Stadens
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten