Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk

Project    Slideshow    Gegevens
Cultuurcluster verbindt oud en nieuw en grote en kleine schaal
Het voormalige culturele centrum De Kolk in Assen heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe cultuur kwartier. Om het nieuwe programma van in totaal 48.000 m2 goed te laten passen, is de locatie aan de Vaart uitgebreid met de twee belendende panden en de lege percelen aan de Weiersstraat en Alteveerstraat. Hierdoor is een uiterst complexe bouwlocatie ontstaan tussen diverse functies en gebouwen in: tegenover een plomp grootschalig winkelcomplex, naast een traditionele kleinschalige woonwijk, aan een weelderige tuin en langs een genadeloos recht kanaal.
Het nieuwe cultuurcluster legt de verbinding tussen oud en nieuw, tussen grote en kleine schaal en tussen functies in en nabij het nieuwe complex.
Aan de Vaart heeft De Nieuwe Kolk een schaal die past in haar context

“Het reusachtige complex is, voor zover mogelijk, zorgvuldig ingebed in zijn omgeving, met een ingetogen gematerialiseerd exterieur en eigentijds geornamenteerde baksteenvlakken, en met tentakels die zich soms zichtbaar, soms onzichtbaar uitstrekken naar alle kanten.”

Juryrapport
BNA beste gebouw van 2013 in regio Noord/Oost
Het gebouwvolume volgt de contouren van de plot. De gevel aan de centrumzijde wijkt terug ter hoogte van de bocht in de Weiersstraat. Door de afstand tussen de centrumringweg en de gevel te vergoten is een nieuw plein, de Pelinckhof gecreëerd. De Nieuwe Kolk krijgt hiermee wederom een adres aan de Vaart en het plein sluit naadloos aan op een sequentie van karakteristieke verblijf- en ontmoetingsplekken in het centrum van Assen. Door het nieuwe plein worden de voormalige distilleerderij met de historische muur en de oude rode beuk gespaard en op een vanzelfsprekende manier onderdeel van het nieuwe complex.
De openbare ontvangst- en ontmoetingsruimte begint al buiten, bij de imposante overstek aan de Pelinckhof. De entree leidt de bezoeker naar een binnenplein, het Cultuurportaal, waarin alle functies van het complex samenkomen. Het programma van De Nieuwe Kolk bestaat uit een grote theaterzaal (850 stoelen), een kleine theaterzaal (vlakke vloer of 250 stoelen), een bioscoop, de bibliotheek, Biblionet Drenthe, Centrum Beeldende Kunst, diverse commerciële ruimten, horecavoorzieningen, een parkeergarage met 500 plaatsen en 65 appartementen. Door de publieke functies van de afzonderlijke programma’s strategisch te situeren rond het Cultuurportaal is een indrukwekkende ruimte ontstaan. Alle functies zijn goed zichtbaar en helder ontsloten. Daarnaast biedt het Cultuurportaal gebruikers de mogelijkheid om programmatische allianties met elkaar te sluiten.

Ondanks dat voor veel functies raamloze en geluidsdichte ruimtes nodig zijn, is het gebouw erg transparant. Het vele licht, de ruimelijke opzet en de zichtlijnen maken zien en gezien het leidende thema in het Cultuurportaal. Dit past bij de publieke functie van een cultuurcluster waarbij het sociale aspect haast net zo belangrijk is als de voorstellingen of tentoonstelling zelf.

Voor een design-buildconstructie is op een efficiënte en effectieve wijze een zeer duurzaam cultuurgebouw gerealiseerd binnen de gestelde planning en budget.

“De jury is buitengewoon onder de indruk van de wijze waarop de architecten een ontspannen, logische eenheid hebben gesmeed van het complexe programma.”

“Ruim dertig maanden is er gebouwd aan het nieuwe complex. Een zeer compacte bouwperiode, welke werd bewerkstelligd door het ontwerptraject voor een deel parallel aan de realisatie te plannen. De toepassing van BIM is bij deze aanpak cruciaal geweest. Hierdoor kon optimaal integraal worden gewerkt door alle ontwerppartijen, met een beperkt risico van informatie- en tijdverlies.”

Gegevens

Project
Cultureel Kwartier De Nieuwe Kolk

Locatie
Assen, Nederland

Omschrijving
Cultuurcluster met theater, bioscoop, tentoonstellingsruimte, bibliotheek, café restaurant, parkeergarage en appartementen

Opdrachtgever
Gemeente Assen

Projectpartner
Greijner Van Goor Huijten Architecten BV, BAM Utiliteitsbouw BV, abtWassenaar

Periode
2008 - 2012

Oppervlakte
48.560 m2

Beelden
Harry Cock, Gerard van Beek

Meer weten?

Tjeerd Jellema
Tjeerd Jellema
Architect / Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten