De Caap

Project    Slideshow    Gegevens
Kickstarter van gebiedsontwikkeling op Rivium
Rivium in Capelle aan den IJssel transformeert naar een aantrekkelijk gemengd woon- en werkgebied. Een ontwikkeling met meerwaarde voor de regio. In opdracht van Woonfront Rivium Capelle aan den IJssel ontwerpt De Zwarte Hond De Caap: een duurzaam, levendig en groots gebouw dat de voorwaarden creëert voor een bruisende woonwijk. Met zo'n 1.700 woningen en veel voorzieningen is De Caap de kickstarter van de gebiedsontwikkeling op Rivium. Na feedback van gemeente en opdrachtgever werkt De Zwarte Hond het ontwerp verder uit.

Rivium ondergaat de komende tien jaar een grote transformatie: van bedrijventerrein naar woonwijk met zo’n 5.000 woningen. Hiermee krijgt Capelle aan den IJssel een krachtig stedelijk elan. Samen met de Rivium Boulevard vormt De Caap het hart van de nieuwe wijk. De bewoners van dit gebouw zorgen voor bloei van de voorzieningen op straatniveau, zoals supermarkt, horeca en de zelfrijdende Parkshuttle-busjes; de voetgangers en fietsers op straat zorgen voor levendigheid. Zo zorgt De Caap voor hoge stedelijke kwaliteit en daarmee creëert het de basisvoorwaarden voor de rest van het gebied.

“Het echt begrijpen en benutten van verschillende schaalniveaus is de specialiteit van De Zwarte Hond. Door een heldere invulling van de schalen creëert het bureau nieuwe uitdagende leefomgevingen.”

Inclusief
De wijk wordt divers en inclusief. Zo ook De Caap. In het blok komen koop- en huurwoningen in alle maten: studio’s, appartementen, ruime penthouses en beneden-bovenwoningen met ingang op de begane grond, aan de straatkant of binnentuin. Daarnaast is er zo'n 10.000 m2 commerciële ruimte in de plint van het gebouw, zodat Rivium hier echt tot leven komt.

Levendig
Het gebouw is het landmark van het nieuwe Rivium, met een hoogte van 150 meter van verre zichtbaar. De schaal is groot, maar kom je dichterbij dan springt de verfijning in het oog. In het ontwerp is veel aandacht voor een levendige plint met winkels en horecagelegenheden, afgewisseld met de voordeuren van huizen. Dit zorgt voor menselijke maat en sociale interactie. Bijzonder stedelijk zijn de gezamenlijke entrees naar de woningen. Deze stadsfoyers bieden ruimte voor ontmoeten, werken en recreëren en verbinden de straat met het grote binnenhof: een groene oase van rust waaraan eengezinswoningen grenzen. In het hart van het gebouw komt een grote supermarkt met een foodcourt.

“De Caap is het landmark van het nieuwe Rivium, met een hoogte van 150 meter van verre zichtbaar. De schaal is groot, maar kom je dichterbij dan springt de verfijning in het oog.”

Mobiliteit van de toekomst
De Caap wordt een hedendaags stadsblok, met aandacht voor duurzame mobiliteit. De nadruk ligt op vervoersmiddelen als de fiets en de zelfrijdende elektrische Parkshuttle. Door fietsparkeren slim op te lossen wordt fietsgebruik gestimuleerd. Zo ontstaat nieuwe mobiliteit. De auto parkeren gebeurt ondergronds en in een parkeergarage van acht lagen. De parkeergarage is in de toekomst, als het autogebruik is afgenomen, om te bouwen naar andere functies.

Drie schaalniveaus
Het echt begrijpen en benutten van verschillende schaalniveaus is de specialiteit van De Zwarte Hond. Door een heldere invulling van de schalen creëert het bureau nieuwe uitdagende leefomgevingen. De krachtige iconische vorm en grootte van het gebouw werken op regionale schaal. Meer ingezoomd zorgen de getrapte gebouwdelen voor aangename straatprofielen in de wijk en voorkomen ze windhinder. De fijn gedetailleerde plint tot slot zorgt voor de aansluiting op straatniveau en een aangename beleving voor de mensen die hier wonen en winkelen. De precieze combinatie en invulling van de schaalniveaus maken het grote woongebouw De Caap uniek in zijn soort.

Gegevens

Project
De Caap

Locatie
Capelle aan den IJssel, Nederland

Omschrijving
Stadsblok met huur- en koopwoningen, winkels en horecagelegenheden, parkeergarage en een grote binnenhof

Opdrachtgever
Woonfront Rivium Capelle aan den IJssel BV

Oppervlakte
198.000 m2

Beelden
De Zwarte Hond

Meer weten?

Eric van Keulen
Eric van Keulen
Business Director | Partner
E-mail
0031653236093
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten