De Smaaktuin

Project    Slideshow    Gegevens
Maatpakwoningen rondom groen binnengebied
In de nieuwe, duurzame Utrechtse woonwijk De Veemarkt is de Smaaktuin gerealiseerd: 37 op maat gemaakte koopwoningen en vier sociale huurwoningen rondom een gezamenlijke binnentuin. De bewoners bepaalden zelf hoe hun woning eruit kwam te zien, maar hadden tegelijkertijd de voordelen van een projectmatige aanpak en uitvoering.

Al vroeg in het ontwikkelproces werden workshops georganiseerd voor en met potentiële bewoners, waarbij zij hun wensen over hun ideale woonbuurt kenbaar maakten. De Zwarte Hond baseerde hierop het stedenbouwkundige plan op blokniveau, dat voorziet in de behoefte van parkeren, privétuinen, veranda’s en een collectieve tuin. Vervolgens bepaalden de bewoners hoe hun woning eruit moest gaan zien. Vijf architecten bedachten een bijzondere woning, waaruit de bewoners tijdens de workshops drie definitieve ontwerpen kozen: de kaswoning van Marc Koehler, het stoere pakhuis van Groosman en het moderne herenhuis van De Zwarte Hond. Binnen deze drie hoofdontwerpen konden de bewoners kiezen uit verschillende gevelafwerkingen, raamindelingen, uitbouwen, opbouwen, indelingen en verschillende typen buitenruimen. De kavel en vele ontwerpkeuzes waren in 3D via een website inzichtelijk gemaakt, waarbij de totale verkoopprijs ook meteen werd getoond. Dit concept leverde 37 unieke woningen op, die gezamenlijk het eindbeeld van de buurt zouden bepalen. Eenheid in het plan is gecreëerd door op elkaar afgestemde materialen en door veranda’s en schuurtjes in dezelfde stijl te houden.
Ieder huis heeft een private buitenruimte in de vorm van een veranda of tuin, die grenst aan de gezamenlijke binnentuin. Het groene en kindvriendelijke binnengebied biedt een veilige en beschutte plek om te spelen en samen te zijn met je buren. De tuin is aangelegd, maar vervolgens is het de taak van de bewoners om deze te onderhouden en tot bloei te brengen. Zo groeit de tuin mee met de activiteiten en interesses van de bewoners. Naast spelen en tuinieren, wordt in de binnentuin ook geparkeerd binnen door hagen omzoomde parkeerplaatsen.

Het zogenaamde Lekker eigen huis concept van Era Contour leverde dus een op maat gemaakte woning in De Smaaktuin op, zonder keuzestress, zonder veel geregel en zonder de financiële onzekerheid die vaak komt kijken bij het zelf laten bouwen van een woning. Doordat de woningen collectief zijn ontwikkeld, is tevens een duurzaam woon- en leefklimaat gecreëerd op buurtniveau.

Het zogenaamde Lekker eigen huis concept van Era Contour leverde dus een op maat gemaakte woning in De Smaaktuin op, zonder keuzestress, zonder veel geregel en zonder de financiële onzekerheid die vaak komt kijken bij het zelf laten bouwen van een woning.

Gegevens

Project
De Smaaktuin

Locatie
Utrecht, Nederland

Omschrijving
37 maatwerk koopwoningen en 2 huurwoningen rondom groene binnentuin

Opdrachtgever
Era Contour, iov gemeente Utrecht en woningcorporatie Bo-Ex

Meer weten?

Bart van Kampen
Bart van Kampen
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten