De Villa - Dagopvang met woningen

Project    Slideshow    Gegevens
Huiselijk zorgcomplex gaat relatie aan met groene omgeving
Zorgcentrum ’s Heeren Loo realiseert op relatief kleine schaal woon- en opvangvoorzieningen in woonwijken. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op deze manier goed in de maatschappij integreren. Dit stelt naast de zeer specifieke eisen voor de zorgfuncties ook hoogwaardige voorwaarden aan de ruimtelijke inpassing, schaal, materialisering en detaillering van een gebouw. De locatie aan de Zutphensestraat in Apeldoorn biedt een dagbestedingsprogramma aan 46 cliënten. Zij hebben een werkplek in de kaarsenmakerij of het zeepatelier en kunnen ‘snoezelen’ in de speciale geur- en kleurkamer. In een zestiental appartementen kunnen tieners met een verstandelijke beperking wonen onder begeleiding.

De tegenstrijdige wens om één helder gebouw te maken met separate entrees voor de permanente bewoners en de bezoekers van de dagbesteding is uiterst consequent door gevoerd. De verspringende baksteenwanden aan de voorzijde creëren ruimte voor een uitnodigende entree voor de dagbesteding. De convexe gevel met houten veranda’s ontsluit alle woningen aan de achterzijde van het gebouw en zorgt dat elk appartement een bijzondere relatie heeft met de collectieve parkachtige tuin. De twee verschillende gevels omsluiten één huiselijke binnenwereld.

“De jury is onder de indruk van de ruimtelijkheid, de overmaat in de verkeersruimten en de verfijnde materiallisering die de architect ondanks de knellende zorgbudgetten heeft gerealiseerd.”

Juryrapport
Apeldoorn Architectuurprijs 2013
De dagbesteding is op de begane grond gesitueerd en op bovenste verdiepingen bevinden zich de appartementen. De ruime vide met houten trap in het hart van het gebouw en het consistent materiaal- en kleurgebruik bij de verschillende dagbesteding- en woonfuncties maken een ruimtelijke eenheid van het interieur. De duurzaamheidmaatregelen zoals vloerverwarming en een koude-warmteopslag zorgen voor een constante temperatuur en een energiezuinig, onderhoudsarm gebouw.

“De leukste anekdote is die van een vader van een jongen met een verstandelijke beperking: Deze jongen woonde net een paar maanden in de nieuwe Villa. De vader vertelde mij dat het nu veel beter ging met zijn zoon. De zorgvraag was minder, hij was veel gelukkiger en zelfstandiger geworden. Dat kwam volgens de vader door het gebouw! Door de vriendelijkheid, de openheid, het vele daglicht en de huiselijkheid.”

Het gebouw is een bewuste twee-eenheid. De Villa van ’s Heeren Loo sluit goed aan bij de bestaande villabebouwing aan de Zutphensestraat. Aan de achterzijde geven de doorlopende houten veranda’s de appartementen een mooie overgang naar de tuin. De voor- en achterkant van het gebouw vormen samen een helder geheel, maar geven ook de verschillende functie van het gebouw een eigen identiteit. Het interieur is ruimtelijk uitdagend en transparant. Met natuurlijke materialen is nadrukkelijk een huiselijk sfeer geschept. Een nieuw thuis dat geborgenheid biedt aan alle gebruikers.
Plattengronden. Van links tot rechts: begane grond, eerste verdieping, tweede verdieping

Gegevens

Project
De Villa - Dagopvang met woningen

Locatie
Apeldoorn, Nederland

Omschrijving
12 zorg appartementen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Opdrachtgever
's Heeren Loo

Projectpartner
Lab 3

Periode
2008 - 2013

Oppervlakte
1.780 m2

Bijzonderheden
Architectuurprijs Apeldoorn 2013

Beelden
Daria Scagliola & Stijn Brakkee, Harry Noback

Meer weten?

Bart van Kampen
Bart van Kampen
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten