Gemeentehuis Drechterland

Project    Slideshow    Gegevens
Zorgvuldig ingepaste, duurzame blikvanger
Gemeente Drechterland heeft in het hart van Hoogkarspel een duurzaam, nieuw onderkomen gekregen dat onderdeel uitmaakt van het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe dorpshart. Kern van dit plan was om de belangrijkste dorpsfuncties te concentreren rondom één nieuw, herkenbaar dorpsplein. Het nieuwe gemeentehuis is door haar monumentale, duurzame materialisering en zorgvuldige aansluiting op het maaiveld op een vanzelfsprekende manier verankerd in het nieuwe dorpscentrum. Tegelijkertijd maken de unieke kapvorm en uitkijktoren een echte blikvanger van het gebouw.

“Het nieuwe gemeentehuis is door haar monumentale, duurzame materialisering en zorgvuldige aansluiting op het maaiveld op een vanzelfsprekende manier verankerd in het nieuwe dorpscentrum.”

De levendige bakstenen gevel is opengewerkt met grote glaspartijen over de gehele hoogte van het gebouw. Ook in de uitnodigende entree is veel glas toegepast. Voor de bezoeker is het bij binnenkomst meteen duidelijk waar in het gebouw hij zich bevindt. Het gebouw heeft een eenvoudige doorsnede die bestaat uit twee delen: een publieksdeel en een werkgebouw. Deze twee delen ontmoeten elkaar in een licht, levendig atrium. Hier komen het bestuur, de ambtenaren en de bevolking elkaar tegen. Het is de plek in de gemeente waar kennis uitgewisseld kan worden en nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan. In het publieksgedeelte zijn op de begane grond onder andere burgerzaken, de raadzaal en een restaurant ondergebracht. Hierboven bevinden zich de kantoren van burgemeester en wethouders. De backoffice ligt aan de andere kant van het atrium, boven de half verdiepte parkeergarage. De backoffice werkt volgens het Nieuwe Werken en heeft een grote diversiteit aan werkplekken tot zijn beschikking. De scheiding van het openbare publiekstoegankelijke deel en het werkgedeelte is op een vanzelfsprekende manier ontworpen, zonder hekken of poortjes: het is voor iedereen duidelijk waar ze moeten zijn.

De gemeente ambieerde een BREEAM Excellent Certificering. Door deze wens al vanaf het begin te integreren in het ontwerp is een zeer duurzaam gemeentehuis opgeleverd zonder al te complexe ingrepen.

In het tijdloze, chique interieur zijn duurzame, natuurlijke materialen als hout en natuursteen toegepast. Dit is in accenten gecombineerd met fris groen wat visuele rust brengt in het gebouw. Een optimale akoestiek, veel daglicht en een speelse indeling zorgen er voor dat het gemeentehuis een fijne verblijfplek is, waarin zowel bezoekers als medewerkers zich thuis voelen en geïnspireerd blijven. Het losse interieur is ontworpen door M+R interior architecture uit Eindhoven.
Het realiseren van een duurzaam gemeentehuis was vanaf de start een belangrijk uitgangspunt. De gemeente ambieerde een BREEAM Excellent Certificering. Door deze wens al vanaf het begin te integreren in het ontwerp is een zeer duurzaam gemeentehuis opgeleverd zonder al te complexe ingrepen. De compacte vorm en hoge mate van flexibiliteit van het gebouw dragen bijvoorbeeld bij aan een hoge mate van duurzaamheid. Verder is het zeer energiezuinig door o.a. een efficiënte manier van warmte- en koudeopwekking in combinatie met laagtemperatuur verwarming en een optimale inzet van daglicht (ramen zijn hoog gepositioneerd, automatische zonwering voorkomt te veel opwarming). En het grote dakvlak wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken d.m.v. PV-cellen.

Gegevens

Project
Gemeentehuis Drechterland

Locatie
Hoogkarspel, Nederland

Omschrijving
Gemeentehuis met open kantoorconcept, grand-café en parkeergarage

Opdrachtgever
Gemeente Drechterland

Periode
2011 - 2015

Oppervlakte
5.760 m2

Bijzonderheden
Het Nieuwe Werken BREEAM Excellent in ontwerpfase Design and Build

Beelden
Scagliola & Brakkee

Meer weten?

Henk Stadens
Henk Stadens
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten