Gemeentehuis Terschelling

Project    Slideshow    Gegevens
Bescheiden nieuwbouw vormt eenheid met oudbouw
In het nieuwe ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis op Terschelling blijft het huidige gemeentehuis uit 1954 en het huis van Staatsbosbeheer aan de Burgemeester van Heusdenweg behouden. In tegenstelling tot de eerdere plannen (volledig nieuwbouw) wordt het bestaande gemeentehuis uitgebreid. In het huidige gemeentehuis worden de Raadzaal, en de werkruimtes van het bestuur onder gebracht, zodat ze haar representatieve karakter blijft behouden. De uitbreiding biedt onderdak aan de balies voor publiek en werkruimtes van de ambtenaren.
Dit paviljoen krijgt een dak dat aan de zuidzijde uitkraagt en vormt zo een grote luifel boven de publieksentree. Op deze wijze krijgt de uitbreiding van het Gemeentehuis haar eigen gezicht naar het plein. De uitbreiding van het gemeentehuis bestaat gedeeltelijk uit 2 bouwlagen. Doordat de uitbreiding op het souterrainniveau van het bestaande gemeentehuis plaats vindt, is de hoogte van de uitbreiding ten opzichte van de Burgemeester Van Heusdenweg minimaal. Hierdoor en door een groene strook tussen de uitbreiding en de Burgemeester Van Heusdenweg gaat de uitbreiding verscholen in een groen decor. Het ontwerp dat kan worden omschreven als stijlvol en sober. De uitbreiding is bescheiden, ingetogen en licht van karakter. Hierdoor ontstaat een open, informeel en publieksvriendelijk gebouw. Samen met het bestaande gemeentehuis wordt een nieuwe eenheid gecreëerd, waarbij het plein een belangrijk bindmiddel is. Hierdoor wordt zowel recht gedaan aan het groene karakter van de bestaande situatie als aan het huidige gemeentehuis uit 1954.
Hiermee is een basis gelegd voor een langdurig leven van het gemeentehuis. Dit wordt versterkt door de diverse innovatieve toepassingen. Het mos-sedumdak heeft zonnepanelen. Gekoppeld aan een warmte-koude opslag en vloerverwarming wordt het energiegebruik gereduceerd, is er minder tocht en minder stof. Bovendien is het gebouw reeds voorbereid op een eventuele extra verdieping door de stalen kolommen al te vullen met beton.

Gegevens

Project
Gemeentehuis Terschelling

Locatie
West-Terschelling, Nederland

Omschrijving
Uitbreiding gemeentehuis uit 1954 met publieksbalies en werkruimtes ambtenaren

Opdrachtgever
Gemeente Terschelling

Periode
2004 - 2007

Oppervlakte
2.700 m2

Bijzonderheden
Vermelding jaarboek Architectuur in Nederland 08/09 Winnaar Duurzaamheidsprijs De Gouden Kikker 2010

Beelden
Harry Cock

Meer weten?

Tjeerd Jellema
Tjeerd Jellema
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten