Hart van de Waalsprong

Project    Slideshow    Gegevens
Uitgesproken, toekomstgericht en verbindend plan voor nieuwe stadswijk
Hart van de Waalsprong gaat het centrum van de Waalsprong heten. Het wordt het functionele en sociale hart van de nieuwe Nijmeegse stadswijk aan de overkant van de Waal en zal circa 11.500 m2 aan commerciële ruimte en 450 woningen omvatten. Een ‘stadje’ voor iedereen dat tevens de ontbrekende schakel is tussen Nijmegen-Noord en de binnenstad.

“Het wordt het functionele én sociale hart van de Waalsprong, waar winkels, maatschappelijke voorzieningen, wonen, werken en een mooie openbare ruimte worden gecombineerd”

Wethouder Noël Vergunst 
Het plan voor „Hart van de Waalsprong” is gebaseerd op drie pijlers: het is uitgesproken, toekomstgericht en verbindend. Het wordt een compact centrumgebied met eigentijdse, vooruitstrevende baksteenarchitectuur aan een reeks karakteristieke, aantrekkelijk ingerichte openbare ruimten. Het centrale stadsplein is het kloppend hart van de ontwikkeling. Hier bevinden zich de grotere winkels en de horeca. Het is de plek voor alledaagse en bijzondere evenementen en een ontmoetingsplek bij uitstek. Vanaf het centrale stadsplein voert een groene route met wadi de bezoeker via pleintjes en tuinen naar de Waal, waar je een prachtig uitzicht hebt over de wijde omgeving. Deze groene zone biedt volop ruimte voor sport, spel, ontmoeting en ontspanning. Ook komt hier fijne horeca met uitzicht op Fort Beneden Lent.
Het plan sluit aan op de bestaande structuren in het gebied. Zo verbindt de Rietgraaf het Centrumgebied met de rest van de Waalsprong. Hier wordt een aantrekkelijke wandel- en fietsroute gerealiseerd die alle verschillende zones en voorzieningen met elkaar verbindt. Het zwaartepunt van het winkelcentrum zal ook aan deze Rietgraaf worden geplaatst. Het is goed aangesloten op de omliggende woonbuurten en het naastgelegen onderwijs-, sport- en zorgcluster, station Lent, de binnenstad van Nijmegen en het omliggende landschap.

Er is in het plan aandacht voor slimme en gezonde mobiliteit met de fietser en voetganger centraal en goede aanhechting op het OV netwerk. Door de slimme ontsluitingsstructuur wordt het parkeren direct afgevangen en is er in het gebied volop ruimte voor het langzame verkeer. Ook is de wijk klimaatadaptief en heeft het een aangenaam verblijfsklimaat. Het centrumgebied wordt bovendien energieneutraal; wat uniek is in Nederland.

Door de ligging op de grens van urbaan en sub-urbaan is Hart van de Waalsprong een ideaal vestigingsklimaat voor een mix aan doelgroepen. Het plan heeft dan ook een rijke mix aan woningtypen. Door de diversiteit in functies en doelgroepen is het mogelijk om een zeer compleet en inclusief nieuw stuk stad te maken.

“Wij zijn blij dat de visie die wij uitdragen op het gebied van de inclusieve stad en gedurfde duurzaamheid door de gemeente is omarmd. Hart van de Waalsprong wordt een duurzame, bruisende stadswijk met een uitgesproken eigentijds karakter.”

Raymon van Miltenburg
directeur AM, en Alfred Bolks, algemeen directeur VanWonen
De beoordelingscommissie van selectie was erg te spreken over de opzet van het plan, de architectuur en de inpassing in de omgeving. Ook de slimme parkeeroplossingen, de inrichting van de openbare ruimte en de duurzaamheid van het plan scoren hoog. Wethouder Vergunst: “Voor zover bekend wordt dit het eerste volledig energieneutrale winkelcentrum van Nederland.” Het landschapsontwerp is van de hand van De Urbanisten.

Het consortium AM/VanWonen verwacht begin 2020 te kunnen starten met de bouw. In 2021 zal de eerste fase van het winkelcentrum gereed zijn, in 2024 is naar verwachting het hele plan gereed. Het is de bedoeling dat er een tijdelijke supermarkt wordt gerealiseerd totdat de eerste fase van het winkelcentrum geopend is.

Gegevens

Project
Hart van de Waalsprong

Locatie
Nijmegen, Nederland

Omschrijving
Functionele en sociale hart van nieuwe Nijmeegse stadswijk aan de overkant van de Waal met circa 11.500 m2 aan commerciële ruimte en 450 woningen

Opdrachtgever
AM/VanWonen

Oppervlakte
67.000 m2

Beelden
IMG+

Meer weten?

Jeroen de Willigen
Jeroen de Willigen
Creative Director | Partner
E-mail
LinkedIn
Alle projecten