Herbestemming Twentse Schouwburg

Project    Slideshow    Gegevens
Karakteristieke elementen schouwburg hergebruikt
De voormalige Twentse Schouwburg ligt tussen een levendige winkelstraat en een rustige woonstraat in het centrum van Enschede. De oude schouwburg is een beeldbepalend gebouw met emotionele betekenis voor veel inwoners van de stad. In 2007 startte het herbestemmingsproces in nauwe samenwerking met de gemeente. Het doel was om interessante initiatieven te inventariseren en om draagvlak bij de bevolking te creëren. Het uitgangspunt was op om de karakteristieke voorgevel, oude foyer en bestaande kleine zaal als integraal onderdeel op te nemen in het nieuwe complex met winkels, horeca en woningen.

"Nouverture, ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond uit Rotterdam, imponeert door wat je ziet, maar meer nog door wat je niet ziet."

De toneeltoren is vervangen door een woongebouw dat refereert aan het oude silhouet. De appartementen geven het gebouw een open en vitaal karakter en draagt bij aan de kwaliteit van de Walstraat. In het hart van het bouwwerk heeft de grote zaal plaats gemaakt voor een omsloten theatertuin. Deze buitenruimte biedt plaats aan een terras en een aantal kleine winkels en voegt een unieke ruimtelijke typologie toe aan de binnenstad van Enschede. Het bouwdeel aan de Langestraat is hergebruikt. Hier bevinden zich een café-restaurant en een grote winkelruimte. De oude kleine zaal op de eerste verdieping krijgt een nieuwe foyer met zicht op de theatertuin en de Jacobus kerk.

Het complex heeft aan beide straten een entree gekregen waardoor een nieuwe verbinding tussen de drukke Langestraat en de rustige Walstraat is ontstaan. Deze route voert langs een combinatie van functies en heeft als hart de theatertuin. Dit geeft een geweldige impuls aan de ontwikkeling van een veel groter gebied in de binnenstad van Enschede

Gegevens

Project
Herbestemming Twentse Schouwburg

Locatie
Enschede, Nederland

Omschrijving
Transformatie en nieuwbouw woningen, café-restaurant en retail rondom theatertuin

Opdrachtgever
Van Wijnen Oost B.V.

Periode
2008 - 2012

Oppervlakte
10.500 m2

Beelden
René Post

Meer weten?

André van der Slik
André van der Slik
Architect
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten