Hotel Prinsenhof

Project    Slideshow    Gegevens
600 jaar oud monumentaal pand wordt luxe hotel
Het Prinsenhofcomplex in de binnenstad van Groningen heeft de laatste 600 jaar een groot aantal functies gehad. Het complex is vele malen verbouwd en de geschiedenis had duidelijk haar sporen nagelaten in het gebouw. Na jarenlange leegstand is het gebouw in opdracht van een aantal gerenommeerde Groningse ondernemers en in samenwerking met het Groninger Monumenten Fonds gerestaureerd en getransformeerd tot een luxe hotel.
Het gebouwencomplex is grondig geanalyseerd en in kaart gebracht. De onnodige aanpassingen aan het gebouw zijn zo veel mogelijk verwijderd en het gebouwencomplex is gereduceerd tot het oorspronkelijke casco. De bestaande onderdelen zijn nauwkeurig gerestaureerd en de nieuwe hotelkamers, lobby, café- en restaurantruimten zijn zorgvuldig ingepast in de bestaande bouwkundige structuur. Voor de afwerking zijn herkenbare traditionele materialen gekozen die op een onconventionele manier zijn verwerkt en gedetailleerd.

“Het Prinsenhof is vakkundig gerenoveerd tot een modern, aantrekkelijk hotel met mooie, luxe kamers en een uitstekend restaurant waar ook het ontbijt geserveerd wordt.”

“Alle toegepaste materialen zijn duurzaam: hoofdzakelijk natuursteen en hout. Uit ervaring met diverse renovatieprojecten weten we dat deze materialen eigenlijk nooit vervangen hoeven te worden. Ook omdat ze het karakter van het gebouw bepalen.”

Het Prinsenhofcomplex in Groningen heeft een roemruchtige geschiedenis. In de 13e eeuw werd het fraterhuis gebouwd waar de Broeders des Gemeenen Levens woonden en werkten. Later resideerde de eerste bisschop van Groningen en Drenthe in het gebouw. Hij breidde het bestaande gebouw uit met een aantal vleugels. Eind 16e eeuw werd het hof in gebruik genomen door de stadhouders, de prinsen van Nassau, waaraan het hof zijn naam dankt.

Na verregaande ontmanteling in 1795 werd het, eerst het Nationaal hof, vervolgens een in 1808 een (Frans) militair hospitaal en vanaf 1898 marechausseekazerne. Vanaf 1924 werd het gebouw verwaarloosd. In de dertiger jaren van de 20e eeuw geleidelijk gerestaureerd. Van 1945 tot 2005 was de regionale omroep RTV Noord hier gevestigd. Sinds september 2005 stond het pand leeg. In 2011 werd gestart met de renovatie.

Gegevens

Project
Hotel Prinsenhof

Locatie
Groningen, Nederland

Omschrijving
Luxe hotel met restaurant, café en binnentuin

Opdrachtgever
Prinsenhof Groningen B.V.

Periode
2010 - 2012

Oppervlakte
3.550 m2

Beelden
Bjorn Eerkes

Meer weten?

Henk Stadens
Henk Stadens
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten