Huis VolkerWessels

Project    Slideshow    Gegevens
Duurzaam kantoorgebouw in zeer korte tijd gerealiseerd
Het hoofdkantoor van bouwconcern VolkerWessels staat prominent aan de A28 op kantorenpark Podium in Amersfoort. Uitgangspunt was om een zeer duurzaam kantoorgebouw te realiseren in zeer korte tijd. Het gebouw diende te fungeren als ontmoetingsplek voor een aantal werkbedrijven van VolkerWessels en moest behalve uitnodigend ook herkenbaar te zijn. Deze ambities hebben het ontwerp- en bouwproces op scherp gezet.
Vanaf de snelweg is de herkenbare dakvorm goed zichtbaar

“De vide zorgt voor vele doorzichten, stimuleert en ensceneert op ongedwongen wijze ontmoetingen en bevordert de communicatie.”

Door een integraal ontwerpproces met opdrachtgever, bouwer, adviseurs en ontwerper te starten werden de taken efficiënt verdeeld en ontstonden slimme oplossingen. Dit heeft geleid tot een bovengemiddeld duurzaam kantoorgebouw met een GPR-score van 8 en een EPC-waarde van 15% onder de wettelijke eis. De gevel is gemaakt van geprefabriceerde verticale baksteenstroken in gemêleerde okerkleur, afgewisseld met verticale glazen banen. Doordat vrijwel het hele gebouw uit geprefabriceerde delen bestaat ontstond er weinig afval op de bouwplaats en was een snelle bouwtijd mogelijk. De karakteristieke vorm van het gebouw is gebaseerd op het archetype huis. Bij binnenkomst toont zich de grote vide die doorloopt tot de boardroom op de bovenste etage, van hieruit is er een fraai uitzicht over de oostelijk liggende landerijen. Een doorgaande massief houten trap slingert zich door deze vide omhoog en verbindt de ontmoetingsplekken op elke kantoorverdieping.

De ruimtelijke ingrepen maken het kantoor ook van binnen tot een echt huis, dat kennisuitwisseling vergemakkelijkt en ontmoeting stimuleert. Huis VolkerWessels is een schoolvoorbeeld van ketenintegratie. Door het efficiënte bouwteam met kordate opdrachtgever, inventieve ontwerper en kundige vakmensen is een slim en krachtig ontwerp gerealiseerd. De vastberadenheid om niet in te leveren op ambities heeft geleid tot een gebouw waar vakmanschap vanaf straalt.

“De gevels zijn opgebouwd uit geprefabriceerde delen waardoor afval op de bouwplaats tot een minimum is teruggebracht en een snelle bouwtijd mogelijk was.”

Gegevens

Project
Huis VolkerWessels

Locatie
Amersfoort, Nederland

Omschrijving
Kantoorgebouw met ondergrondse parkeergarage

Opdrachtgever
Loostad Vastgoedontwikkeling

Periode
2010 - 2012

Oppervlakte
10.545 m2

Beelden
Gerard van Beek

Meer weten?

Henk Stadens
Henk Stadens
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten