Kantoor GasTerra

Project    Slideshow    Gegevens
Anoniem jaren ’80 gebouw getransformeerd tot duurzaam kantoor
Het Triodos Vastgoedfonds heeft een bestaand kantoorpand nabij het centraal station in Groningen aangekocht om het volledig duurzaam te renoveren. Het gebouw uit 1986 had een zeer negatieve energiegebruik, geen sterke architectonische verschijningsvorm en de bouwkundige detaillering was zeer pover. Triodos heeft samen met de nieuwe gebruiker van het pand, GasTerra, een aantal ambitieuze doelstellingen vastgelegd in een ‘green lease-contract’. De uitdaging was om op een slimme, adequate manier het gebouw te transformeren van energielabel G naar A+.

Alle opties voor energetische aanpassing zijn zorgvuldig berekend en afgewogen en samen met de stakeholder zijn er keuzes gemaakt. Het opwaarderen van de isolatiewaarde van de buitengevel zou volledige sloop en vervanging van het bestaande metselwerk met de isolatie betekenen. Op materiaalniveau is dit niet de meest duurzame oplossing. Samen met de installatieadviseur is onderzocht dat een vergelijkbare prestatie ook behaald kan worden door het plaatsen van nieuwe kozijnen inclusief driedubbel glas, zonnepanelen en een warmte-koude-opslag gekoppeld aan een zeer zuinige gaswarmtepomp.

De nieuwe vide met trappen in het hart van het gebouw creëert een duidelijke centrale ontmoetingsplek, zorgt voor zichtlijnen tussen de verdiepingen en het daglicht kan diep het gebouw indringen.

Alle ingrepen in het bestaande gebouw hebben behalve een energetisch betekenis ook een esthetisch motief. Het hoekpand krijgt een eenduidiger beeld door de veelheid aan details en oplossingen te reduceren. De nieuwe vide met trappen in het hart van het gebouw creëert een duidelijke centrale ontmoetingsplek, zorgt voor zichtlijnen tussen de verdiepingen en het daglicht kan diep het gebouw indringen. Door reductie van de hoeveelheid techniek in het gebouw is op het dak een plek gecreëerd voor een nieuwe representatieve ruimte met panoramisch uitzicht over de stad.

In nauwe samenspraak met de opdrachtgever en adviseurs zijn inventieve oplossingen ontwikkeld. Dit levert een opwaardering van het energielabel op en er ontstaat een aantrekkelijk, ruimtelijk en open kantoorgebouw waar op een nieuwe manier gewerkt kan worden. Dit gerenoveerde kantoorpand draagt niet alleen bij aan het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen, maar geeft ook een attractief en adequaat antwoord op de problematiek rondom de aanhoudende leegstand van kantoren.

Het energielabel van het gebouw verandert van G naar A+.

Winnaar Gouden Kikker Duurzaamheidsprijs 2012

Gegevens

Project
Kantoor GasTerra

Locatie
Groningen, Nederland

Omschrijving
Duurzame transformatie jaren ’80 gebouw naar Het Nieuwe Werken kantoor

Opdrachtgever
GasTerra

Periode
2011 - 2013

Oppervlakte
7.130 m2

Bijzonderheden
Energielabel A+; Green Lease Contract Winnaar Gouden Kikker 2012 2e Prijs FGH Vastgoed Award 2014

Beelden
Harry Cock, Gerard van Beek

Meer weten?

Tjeerd Jellema
Tjeerd Jellema
Architect
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten