Kunstenpand ‘Hart van Zuid’

Project    Slideshow    Gegevens
Uitnodigend cultureel hart van Rotterdam Zuid
Het Kunstenpand in ‘Hart van Zuid’ wordt het levendige hart voor kunst en cultuur in Rotterdam Zuid. Een gebouw dat alle inwoners inspireert, uitnodigt, verleidt en verbindt. Het nieuwe onderkomen voor Theater Zuidplein, een filiaal van de Bibliotheek Rotterdam en diverse andere culturele functies. Daarmee vormt het een belangrijk onderdeel van het plan ‘Hart van Zuid’, de metamorfose die het gebied rondom Ahoy en Zuidplein momenteel ondergaat.

Het Kunstenpand is ontworpen door De Zwarte Hond en maakt deel uit van het door Kraaijvanger ontwikkelde plan ‘Hart van Zuid’. Tot het plan behoren onder meer de renovatie en uitbreiding van Ahoy, een nieuw zwembad, betere aansluiting van winkelcentrum Zuidplein op de autoluwe Gooilandsingel, stadspleinen en vernieuwing van het OV-knooppunt. Een consortium van Heijmans en Ballast Nedam, ondersteund door 3i Infrastructure, is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling.

Op de plek waar voorheen zwembad Charlois lag, tussen de Gooilandsingel en de Van Swietenlaan, staat nu het Kunstenpand in aanbouw. Direct tegenover het OV-knooppunt en de hoofdentree van winkelcentrum Zuidplein. Een ideale plek om passanten, die misschien niet allemaal direct in aanraking komen met kunst en cultuur, te verleiden een kijkje te nemen in het Kunstenpand. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zal er voor diverse doelgroepen van alles te doen zijn in het gebouw. Een brede programmering op het gebied van kunst, cultuur, lezen en leren en de sociale functie van de foodcourt zorgen ervoor dat het Kunstenpand een belangrijke maatschappelijke rol zal vervullen in het ‘Hart van Zuid’.
Plein, zwembad Charlois (Kraaijvanger) (links) en Kunstenpand (rechts)

“Het stevige bakstenen gebouw krijgt een contrasterende voile-gevel bij de entree en ontvangsthal, uitgevoerd in geanodiseerd aluminium. In dit gebied zullen de publieke functies als de bibliotheek, een foodcourt en een tentoonstellingsruimte komen te liggen.”

“Doorgaans worden opdrachtgevers vooral geconfronteerd met stapels papieren. Door ze dichter bij het BIM-model te betrekken, konden ze opeens alle informatie die ze voorgeschoteld kregen relateren aan een ruimtelijk gebouw. Ze zagen opeens de volle omvang van bepaalde ontwerpbeslissingen. Er ging een wereld voor ze open.”

Projectmanager Detlev Keijdener, Ballast Nedam
Het Kunstenpand is een helder, compact volume van circa 12.000 m2 bvo met een industrieel uiterlijk en een open, uitnodigende plint. Door de materiaalkeuze zal het robuuste gebouw op fraaie wijze ‘verouderen’, wat het ontwerp onderhoudsvriendelijk en duurzaam maakt. De hoge ontvangsthal vormt het hart van het gebouw. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal, waar dan ook van alles te ontdekken en te doen is. Hier bevindt zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en de ‘foodcourt’. Ook is er een podium voor verschillende gebruikers. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen. Vanzelfsprekend moet er rekening worden gehouden met geluidsoverdracht, zowel binnenin het gebouw als naar de dichtbij gelegen woningen. Deze geluidseisen bepalen samen met de aansluiting op de omgeving de indeling van het gebouw.

Het open karakter in het gebouw is ondanks een aantal gesloten ruimtes gewaarborgd door de compactheid. De zicht- en looplijnen zijn kort en de relaties tussen alle verschillende gebruikers is zeer direct. Indien gewenst kunnen bepaalde functies die aan de ontvangsthal liggen afgesloten worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bibliotheek en het podium. Voor elk evenement kan het gebouw dus worden aangepast. Het nieuwe plein voor het pand fungeert als verlengstuk van de ontvangsthal. Hiermee kan het Kunstenpand zich nog sterker profileren in de wijk.

Gegevens

Project
Kunstenpand ‘Hart van Zuid’

Locatie
Rotterdam, Nederland

Omschrijving
Kunstenpand met theater, bibliotheek, tentoonstellingsruimte en foodcourt

Opdrachtgever
Ballast Nedam / Heijmans / Gemeente Rotterdam

Periode
2015 - 2020

Oppervlakte
12.200 m2

Bijzonderheden
PPS Contract

Beelden
De Zwarte Hond

Meer weten?

Bart van Kampen
Bart van Kampen
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten