Laboratorium voor Infectieziekten

Project    Slideshow    Gegevens
Verfrissende kijk op laboratorium typologie
Met de bouw van het Laboratorium voor Infectieziekten is een startsein gegeven voor de herontwikkeling van de Martini Noordpunt in Groningen. Dit laboratorium is met ruim 200 medewerkers het grootste van haar soort in Nederland en verricht onderzoek op het gebied van virologie en immunologie. De specialistische werkzaamheden en zeer strikte werkprotocollen vereisen een specifieke opzet en inrichting van het gebouw. Efficiëntie en secuurheid zijn cruciaal voor het functioneren van het lab, terwijl de uitstraling bepalend is als opmaat voor de herstructurering van het gebied.

"Een gebouw met smoel, dat op een spannende manier verhaalt over zijn functie als laboratorium en dat straalt van plezier en vakmanschap."

Vanaf de start van het ontwerpproces is samen met de opdrachtgever en bouwer gezocht naar een integrale vertaling van de strikte eisen waaraan de functies in het gebouw moeten voldoen. De verschillende functies zijn in de plattegronden, dwarsdoorsneden en toegepaste materialen goed afleesbaar en herkenbaar van elkaar gescheiden. De begane grond wordt voor een groot gedeelte in beslag genomen door koelcellen en andere facilitaire voorzieningen die voor het onderzoek nodig zijn. De verdiepingen daarboven kennen een heldere verdeling tussen de laboratoriumruimtes aan de noordzijde met weinig zonlicht en de kantoren aan de lichtere zuidkant. Naast het onderzoek is kennisuitwisseling tussen de medewerkers ook van belang. Rond de centraal gelegen vide zijn de collectieve functies geclusterd. De verdiepingsvloeren verspringen per laag in de vide waardoor het contact tussen de verdiepingen groter wordt en het de kans op ontmoetingen bevordert.
Onderzoeksmateriaal wordt aangevoerd, onderzocht en opgeslagen in het gebouw. Het traject van een onderzoekstissue voor virologisch onderzoek komt duidelijk tot uitdrukking in de structuur, vorm en materialisering van het in- en exterieur. De bijzondere gevel is tevens een verbeelding van de schematische vorm van een virus. Door op een juiste manier gebruik te maken van de ontwerpexpertise, bouwkennis en gebruikservaring is er voor een budget van een gemiddeld kantoor een gebouw gerealiseerd met uiterst specialistische eisen in exploitatie en hygiëne.

Alles aan het gebouw is zorgvuldig en consequent, van de grote schaal tot en met de detaillering. Kortom, een aanwinst voor de omgeving en een verrijking van het dagelijks werk en van het laboratoriumwezen.

Gegevens

Project
Laboratorium voor Infectieziekten

Locatie
Groningen, Nederland

Omschrijving
Kantoor- en laboratoriumgebouw

Opdrachtgever
Certe (voorheen Laboratorium voor Infectieziekten)

Oppervlakte
4.600 m2

Bijzonderheden
Winnaar regioprijs BNA gebouw van het jaar 2012.

Beelden
Gerard van Beek

Meer weten?

Henk Stadens
Henk Stadens
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten