Lloydpiertoren

Project    Slideshow    Gegevens
Blikvanger in voormalig havengebied
Voor één van de karakteristiekste plekken van Rotterdam ontwierp de Zwarte Hond de 75 meter hoge Lloydtoren. De woontoren staat fier op de kop van de Lloydpier en biedt zijn bewoners zicht op stad en haven.

De ontwikkeling van de Lloydpier, ooit het domein van noeste havenactiviteit, is in volle gang. Het stedenbouwkundig masterplan, ontworpen door Kees Rijnboutt, bestaat uit een fors schegvormig stadsblok. In een gelijkmatig ritme wisselen bouwdelen elkaar af. Elk deel is door een andere architect ontworpen, waardoor een bont architectonisch palet is ontstaan. Op de hoeken doorbreekt hoogbouw de middelhoge bebouwing. De 75 meter hoge Lloydtoren op de punt van de pier belichaamt de morfologische apotheose van het masterplan. Met de voorkeur voor een paarsrode, in plaats van de voorgeschreven rode, baksteen is de toren stevig verankerd in het ensemble en in de skyline van Rotterdam.

Het volume is daarom niet alleen tot stand gekomen door de overhoekse kwaliteit van de woningplattegronden maar tevens door de invloed van de wind.

De architectuur onderscheidt zich door in de uitwerking van de schil de suggestie te wekken van een ingesneden bakstenen massa. De diepe snedes zijn ingevuld met bandramen. Het metselwerk loopt door in alle negges zodat het vanuit alle kijkrichtingen zichtbaar is. Om de verdieping loopt de glasstrook voor de toren langs. In de westgevel is hierdoor een verticale stapeling van bakstenen kaders ontstaan. Uitkragende glazen balkons aan de noord- en zuidzijde beëindigen de horizontale geleding van de gevel. Een brede bakstenen rand die de bovenste etage omkadert, verbijzondert de top. Een uitkraging aan de oostzijde maakt dat de toren zich richt op het Scheepvaart- en Transportcollege.

De brede bandramen zorgen in alle woningen voor een panoramisch uitzicht. De bovenste twee lagen zijn gereserveerd voor vier grote penthouses die zich van west- naar oostzijde uitstrekken. In deze penthouses kan de kwaliteit van de plek ten volste ervaren worden.

De penthouses houden door verdiepingshoge glaspuien zicht op de kade, waar regelmatig schepen liggen aangemeerd. Aan de westzijde heeft de bewoner uitzicht over de Nieuwe Waterweg richting Hoek van Holland, aan de oostzijde kan uitgekeken worden over de stad. Door de decentrale ligging biedt de Lloydtoren zicht op alle iconen van Rotterdam; van Euromast via Erasmus- en Willemsbrug tot de Kuip.

Gegevens

Project
Lloydpiertoren

Locatie
Rotterdam, Nederland

Omschrijving
Appartementencomplex Lloydpiertoren met 100 woningen

Opdrachtgever
Ontwikkelingsmaatschappij Lloydpier bv

Periode
2005 - 2011

Oppervlakte
10.800 m2

Beelden
Ossip, ScagliolaBrakkee

Meer weten?

Bart van Kampen
Bart van Kampen
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten