Markthal Mercado en luxe appartementen

Project    Slideshow    Gegevens
Licht, lucht en dynamiek in Gronings straatbeeld
De binnenstad van Groningen krijgt een bruisende nieuwe plek. Waar nu de Aldi supermarkt staat, aan een onopvallend straatje achter de Grote Markt, zal in de toekomst de Mercado te vinden zijn. Een monumentale overdekte markt met daarboven luxe appartementen die als een uitgehouwen steengroeve vertrappen, met elk een eigen groen dakterras en een spectaculair uitzicht over de stad. De nieuwbouw brengt licht, lucht en dynamiek in het Groningse achterafstraatje en geeft de stad zelfs een nieuwe openbare ruimte. Het ontwerp is van de hand van de architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten. Ontwikkelaars van de nieuwbouw zijn MWPO en Beauvast.

"De Rode Weeshuisstraat is nu vooral een bevoorradingsstraatje. Dit is een eerste initiatief om de straat nieuw leven in te blazen. Dat gebeurt spectaculair door de Mercado, het plein en de appartementen.”

“Het is uniek om in een historische binnenstad een vrijstaand gebouw te ontwerpen én publieke ruimte toe te voegen. Geïnspireerd door een bemoste steen ontwerpen we een tactiel gebouw met een groene kroon van dakterrassen.”

Henk Stadens en Frank Loer
architecten van respectievelijk De Zwarte Hond en Loer Architecten
De overdekte markthal, is geïnspireerd op de mercado’s zoals die in Madrid en andere Spaanse steden te vinden zijn. Een plek in de stad waar ambachtelijke, lokale producten worden verkocht en horecazaken zorgen voor drank en spijs. De dubbelhoge ruimte met monumentale kolommen heeft een tijdloze uitstraling, alsof een overdekte markt  in Groningen al decennia lang een vanzelfsprekendheid is. Door grote raampartijen wordt de Mercado met het omliggende gebied verbonden.

De kolommen bepalen zowel aan de binnen-, als aan de buitenzijde het karakter van het gebouw. Ze geven de grote glazen plint kleinere “etalages”, passend bij de stedelijke maat van de monumentale pandjes die in de Rode Weeshuisstraat te vinden zijn.
In het gebouw zijn achtendertig woningen uit het hogere koopsegment gehuisvest; moderne lofts, ruime appartementen en luxe penthouses. De luchtige, getrapte vorm sluit aan bij de omliggende bouwhoogtes en brengt zonlicht op het nieuwe plein, tot diep in de straat. Ook zorgt deze vorm ervoor dat alle top appartementen een zonovergoten groen dakterras kunnen hebben. De andere appartementen hebben loggia's en balkons.

Het nieuwe gebouwvolume is smaller dan het huidige Vendorama blok waarin de Aldi is gevestigd. Hierdoor ontstaat het nieuwe Stalplein waar het in de zomer goed toeven is, in de luwte van de drukke binnenstad.

Gegevens

Project
Markthal Mercado en luxe appartementen

Locatie
Groningen, Nederland

Omschrijving
markthal en 38 appartementen

Opdrachtgever
MWPO, Beauvast

Projectpartner
Loer Architecten

Oppervlakte
8.400 m2

Beelden
Colordot, Plomp, De Zwarte Hond, Loer Architecten

Meer weten?

Henk Stadens
Henk Stadens
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten