Multifunctionele accommodatie Klarendal

Project    Slideshow    Gegevens
MFA vormt ensemble met monumentale kazernegebouwen
De multifunctionele accommodatie (MFA)Klarendal staat op het terrein van de voormalige Menno van Coehoornkazerne. De voormalige legerbasis ligt midden in de wijk Klarendal achter een monumentaal hekwerk. De manschappen van de infanterie maken nu plaats voor de buurtbewoners van alle leeftijden.
Door het MFA met de twee bestaande kazernegebouwen een nieuw ensemble te laten vormen krijgt de voormalige legerplaats een nieuwe betekenis. Dit wordt versterkt door de ruimte tussen de drie gebouwen in te richten als speel- en buurtplein. MFA Klarendal heeft een breed aanbod aan voorzieningen: een consultatiebureau, kinderdagverblijf, basisschool Kunstrijk, buurtwinkel, het buurthuis, diverse bedrijfs- en kantoorruimten, danszaal, de kickboxschool van Fred Royers en een sportzaal volgens de eisen van NOC-NSF.

“De manschappen van de infanterie hebben plaatsgemaakt voor buurtbewoners van alle leeftijden die spelen, leren en recreëren op en rond de voormalige appelplaats.”

Bart van Kampen
Architect / Partner
Het nieuwe MFA schikt zich goed in de bestaande omgeving en is een opvallend en markant gebouw. Het gebouw heeft drie verdiepingen die door de horizontale geleding goed aansluit bij de bestaande gebouwen. De geleding wordt versterkt door het toepassen van staande metselwerk banden en door steeds lager wordende ramen naar boven toe. Op de kop van het gebouw is de duidelijke contour van de kapvorm zichtbaar. Hiermee krijgt het gebouw een duidelijke identiteit. In deze kapvorm zijn de hoger gelegen ramen van de centrale ‘straat’ opgenomen. De balkons aan het einde van de centrale ‘straat’ en de entrees aan het buurtplein worden benadrukt met een diepe neggenmaat. De lichte metselsteen met bijzonder gedetailleerd metselwerk zorgt voor een eigentijds gebouw op deze historische plek.

“Binnen is het MFA licht, ruimtelijk en overzichtelijk. Een duidelijk herkenbare routing zorgt dat iedereen zijn plek heeft en kan vinden.”

De gebruikers zijn vanaf het begin betrokken bij het ontwerpproces en hebben dit als zeer positief ervaren. Samen met het grote aantal actoren is het gebouw programmatisch flexibel gemaakt om de veranderende gebruikerswensen in het proces te kunnen assimileren.
Het interieur is licht, ruimtelijk, overzichtelijk en er is ruimte voor uitwisseling en interactie. Een duidelijk herkenbare routing zorgt dat iedereen zijn plek heeft en kan vinden. De constructie en installatie zijn slim integraal gecombineerd in dit ontwerp. Voor de klaslokalen is hierdoor extra ruimte gecreëerd op de gang. De klaslokalen hebben tevens een grotere vrije hoogte. Dit sluit weer aan bij de ambities om voor de school een ‘frisse scholen klasse 2’ te behalen. Hoge ruimten, grote overspanningen dragen bij aan de flexibiliteit en gebruik van het gebouw nu én in de toekomst.

“Per gebruiker zijn er minder vierkante meters, maar per gebruiker zijn evident meer gebruiksmogelijkheden.”

MFA Klarendal heeft een breed aanbod aan voorzieningen: een consultatiebureau, kinderdagverblijf, basisschool Kunstrijk, buurtwinkel, het buurthuis, diverse bedrijfs- en kantoorruimten, danszaal, de kickboxschool van Fred Royers en een sportzaal volgens de eisen van NOC-NSF.

Gegevens

Project
Multifunctionele accommodatie Klarendal

Locatie
Arnhem, Nederland

Omschrijving
MFA met basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buurthuis, NOC*NSF sportzaal, boksschool, danszaal en fysiotherapie

Opdrachtgever
Gemeente Arnhem

Periode
2009 - 2013

Oppervlakte
4.954 m2

Bijzonderheden
Nominatie Heuvelinkprijs 2014

Beelden
Brakkee & Scagliola

Meer weten?

Bart van Kampen
Bart van Kampen
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten