Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Project    Slideshow    Gegevens
Gastvrij paviljoen voegt belevenis toe aan park

“We zijn primair een natuurpark, dat zal nooit veranderen. Wat we wel kunnen veranderen is de ervaring van de bezoeker. Die kunnen we nu nog completer maken.”

Monique Kokke
Hoofd Bezoekersmanagement, Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Met een bezoek van koning Willem-Alexander opende het nieuwe Park Paviljoen van Het Nationale Park De Hoge Veluwe op vrijdag 21 juni 2019 zijn deuren. Het gebouw, ontworpen door architectencombinatie De Zwarte Hond/Monadnock, biedt bezoekers een gastvrij onthaal en voegt een belevenis toe aan het Park.

In het paviljoen zijn een restaurant, een parkwinkel en educatie- en ontvangstruimten gehuisvest. In de langgerekte en gebogen centrale ruimte - met op koude dagen aan het eind een knapperend haardvuur - kan de bezoeker zich verwonderen over de lichtprojecties op het gewelfde plafond. Het nieuwe gebouw is een markant oriëntatiepunt midden in het bos en vormt de uitvalsbasis voor een dagje Hoge Veluwe. Voor de architecten was het een belangrijk uitgangspunt dat het hele gebouw een vanzelfsprekend onderdeel moest zijn van het landschap en de parkervaring. Dat is niet alleen terug te zien in het ontwerp zelf, maar ook in de samenwerking met licht- en interieurontwerpers. Het hele gebouw reflecteert de directe verbondenheid met de omringende natuur van De Hoge Veluwe.
‘Landhuis’ op een open plek in het bos
Nationaal park De Hoge Veluwe is niet alleen een 5.400 hectare groot natuurgebied, maar ook het thuis van jachtslot Sint-Hubertus en het Kröller-Müller Museum. Bezoekers kunnen er genieten van natuur, kunst en architectuur. Het Park Paviljoen ligt op een open plek in het hart van het park en doet denken aan een landhuis. Bij benadering vanaf de kopse zijde is het silhouet van het gebouw – de herkenbare dubbele kap – al van veraf tussen de bomen door te zien. Daarachter ontwikkelt het gebouw zich tot een bijzondere gebogen vorm, met een meer intieme schaal.

“Een architectonisch wonder van hout en glas. Het allermooiste: op het gewelfde plafond projecteren lampen een bladerdak-imitatie, en uit tientallen speakertjes klinkt vogelgetjirp. Je waant je midden in de natuur.”

Christiaan Weijts
Romanschrijver en columnist
Een grote glazen gevel over de hele lengte biedt een magnifiek zicht op de prachtige omgeving. Juist hier is het grote gebouw bescheiden en van menselijke maat, vanwege haar lage dakrand. Langs de glaswand strekt zich de centrale ruimte uit, een grote ‘woonkamer’ met centraal een stijlvolle trap en aan het eind de grote haard. Hierin, onder het imposante gebogen plafond, zijn de informatiebalie, de parkwinkel en het restaurant te vinden. Op een natuurlijke manier wordt de bezoeker door het pand geleid. Aan de boszijde van het gebouw is de gevel zelf meer gesloten, maar het grote balkon biedt daar juist weer een fraai uitzicht op de bosrand. Het Park Paviljoen is een welkome, intieme plek waar bezoekers van het park na een lange wandeling in het restaurant kunnen ontspannen, in een zithoek een drankje kunnen nuttigen, of kunnen uitrusten in de zon met uitzicht op de omringende natuur.
Interieur versterkt beleving
Net als het gebouw zelf gaat het interieur een verbintenis aan met het omringende landschap. Als bezoekers de hoge ruimte met gebogen wanden binnentreden is de verrassing groot: de glaswand biedt een steeds veranderend uitzicht op de Veluwe. Boven de hoofden van de bezoeker strekt het gewelfde plafond zich uit over de volledige lengte van de ruimte. Negen kroonluchters projecteren een betoverend patroon op het plafond. Deze lichtinstallatie is ontworpen door Beersnielsen lichtontwerpers en is gebaseerd op een algoritme van de zon die door de bladeren schijnt – een voorbeeld van ‘biophilic design’. De schaduwpatronen trekken de natuur het gebouw in en maken een koppeling tussen de fysieke en de virtuele wereld.

‘Een plek om je thuis te voelen’ was een belangrijk uitgangspunt voor het interieurontwerp. De architecten hebben hierop ingespeeld door in de glazen gevel intieme nissen te creëren en aan de kopse kant een grote haard met comfortabele stoelen te ontwerpen. De losse interieurelementen zijn ontworpen in nauwe samenwerking met Vos Interieur. Ook deze reflecteren de omringende natuur, bijvoorbeeld door het gebruik van ruige, maar rijke natuurlijk materialen als leer en eikenhout, materialen die in de tijd alleen maar mooier worden en het gebouw nog meer een voornaam karakter zullen geven. Vos Interieur ontwierp voor het restaurant tafels en houten banken met bedieningsmeubels op de uiteinden. Elke bank bestaat uit drie segmenten die ook in een andere configuratie opgesteld kunnen worden. Piet Hein Eek nam het ontwerp van de losse stoelen voor zijn rekening en Bolidt ontwikkelde samen met de architecten een nieuw type gietvloer, die rijk genuanceerd van kleur is.
Belangrijke stap in vernieuwing park
Het flexibel indeelbare Park Paviljoen is multifunctioneel en voorzien van zonnepanelen en een warmte- en koudeopslag. Zorgvuldige materiaalkeuzes en accurate detailleringen maken het gebouw duurzaam en onderhoudsarm. De bouw van het paviljoen is een mijlpaal in de grootschalige vernieuwing van het centrumgebied van het Park. Ook het evenemententerrein, de speeltuin, de ontsluitingswegen, de fietspaden en de parkeerplaats zijn opnieuw ingericht. Daarnaast wordt in de toekomst de fietsenstalling gedraaid en worden de ingangen en - op den duur - het museum onder de grond, het Museonder, vernieuwd. Het landschapsplan is van de hand van H+N+S Landschapsarchitecten.

Gegevens

Project
Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Locatie
Otterlo, Nederland

Omschrijving
Park Paviljoen: restaurant, parkwinkel en educatie- en ontvangstruimten

Projectpartner
Monadnock

Periode
2012 - 2019

Oppervlakte
3.360 m2

Beelden
Photography: Stijn Bollaert

Meer weten?

Willem Hein Schenk
Willem Hein Schenk
Adviseur | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten