Rugarama Park Estate

Project    Slideshow    Gegevens
Innovatieve woonwijk in Rwanda

"Een uniek project, want het is voor het eerst dat hier projectmatig en op grote schaal huizen worden ontwikkeld in dit prijssegment."

Men neme: twee avontuurlijke ondernemers met een droom, een betonfabriek uit Letland, een ambitieuze ontwikkelingsbank uit Rwanda en de stedenbouwkundige en architectonische expertise van De Zwarte Hond. Het resultaat van deze mix: een nieuwe woonwijk aan de zuidkant van de hoofdstad Kigali, 25 hectare groot, met 2000 woningen die betaalbaar zijn voor de gemiddelde Rwandees.

In 2018 klopten de Amerikaan Trevor Green, oprichter van de Remote Group, zijn Israëlische compagnon Ido Herman en hun Nederlandse hoofd projectontwikkeling Marco Tiel Groenestege bij ons aan met een spannend plan. Zij wilden in de Rwandese hoofdstad Kigali een hele woonwijk ontwikkelen, op een voor Rwanda ongekende schaal. Daarvoor sloegen ze de handen ineen met de landeigenaar, de Development Bank of Rwanda (BRD). Ook hebben ze een complete (tweedehands) fabriek voor de productie van gasbetonblokken verscheept vanuit Letland. Maar ze hadden nog wel een goed stedenbouwkundig plan en ontwerp van de gevels nodig. Een uitdaging op maat voor De Zwarte Hond.

Begin dit jaar reisden twee van onze teamleden naar Kigali, waar ze het bouwterrein van het nieuwe Rugarama Park Estate bezochten. De Zwarte Hond ontwerpt in nauwe samenwerking met Remote Group het stedenbouwkundig plan voor de wijk, inclusief openbare ruimte en commercieel centrum, en verzorgt het ontwerp van de gevels. Begin juni bracht Claver Gatete, de Rwandese minister van Infrastructuur een bezoek aan de bouwlocatie om de modelwoningen te bekijken. Inmiddels wordt druk gebouwd aan de eerste 400 woningen.
Nieuw type huisvesting
Om de snelgroeiende bevolking van Kigali van huisvesting te voorzien, moet de komende vijf jaar een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe woningen gebouwd worden. Door middel van dit omvangrijke project wil de opdrachtgever een nieuw type huisvesting aanbieden: met een hoge dichtheid en ruimtelijke kwaliteit, maar toch betaalbaar voor gewone burgers. De hoge dichtheid resulteert niet in hoogbouw; de huizen tellen maximaal drie lagen. De nieuwe wijk omvat een verscheidenheid aan appartementen en benedenwoningen van verschillende afmetingen, zoals een rowhouse voor $14.000 (37m2), een apartment voor $20.000 (61m2) en een townhouse voor $26.000 (71m2). De grootste appartementen (95m2) gaan $38.000 kosten. Een uniek project, want het is voor het eerst dat hier projectmatig en op grote schaal huizen worden ontwikkeld in dit prijssegment. Veel projecten in Oostelijk Afrika beginnen wel met deze ambitie, maar vallen uiteindelijk veel duurder uit.
 
Gasbeton
De gebouwen worden gemaakt van ‘geautoclaveerd cellenbeton’ (AAC, Autoclaved Aerated Concrete), een lichtgewicht, duurzaam en betaalbaar bouwmateriaal. Aangezien dit nu nog niet beschikbaar is in Rwanda en omringende landen, heeft Remote Group een eigen productiefaciliteit opgezet net buiten Kigali.
Hoogteverschillen en aardbevingen
De nieuwe woonwijk bevindt zich op een helling; het hoogteverschil is in totaal ongeveer 90 meter. Om die reden is er in het ontwerp veel aandacht voor adequate waterafvoer gedurende de heftige buien tijdens het regenseizoen. Het resultaat is een terrassenlandschap, met straten die zich langs de hoogtelijnen bevinden en goten van een meter diep en een meter breed. In de centrale groene zone infiltreert het water in de ondergrond en onderaan de berg wordt het water opgevangen in een zuiveringsinstallatie.

 
Echte stadswijk
In de omgeving bevinden zich momenteel al een ziekenhuis, verschillende scholen en een voetbalveld, maar om de locatie ook een levendig karakter te geven zijn meerdere faciliteiten opgenomen in de planning. Zo komt er een centrum met winkels en horeca, opgebouwd uit containers – naar het voorbeeld van het Container Park in Las Vegas. Hiervoor worden de containers gebruikt, waarin de betonfabriek is vervoerd; . Centraal door het gebied loopt een parkzone, met erdoorheen de hoofdweg. Ook de woonstraten zijn groen ingericht. Sommige huizen bevinden zich aan een straat met parkeerplaatsen voor auto’s, andere aan paden die alleen toegankelijk zijn voor voetgangers.

Het park ligt lager dan de woonstraten zodat het water in het regenseizoen hiernaartoe kan stromen. Hiervoor zijn speciale ‘vijvers’ aangelegd. Naast waterbuffer is het park ook een heerlijke plek om te spelen, elkaar te ontmoeten, te ontspannen en te wandelen. Ook in de woonwijk zelf zijn collectieve ruimtes die het sociale leven in de buurt stimuleren, zoals kleine pleintjes.

Gegevens

Project
Rugarama Park Estate

Locatie
Kigali, Rwanda

Omschrijving
Stedenbouwkundig plan voor nieuwe woonwijk met 2000 betaalbare woningen

Opdrachtgever
Remote Group

Periode
2019 - 2019

Oppervlakte
276.000 m2

Beelden
Animatie: Dutch Tilt Studios

Meer weten?

Linda van Heugten
Linda van Heugten
Stedenbouwkundige
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten