Studentenhuisvesting Delft

Project    Slideshow    Gegevens
Gestapelde community van eenpersoonswoningen
Delft kampt met een tekort aan studentenwoningen. Om tegemoet te komen aan deze woonbehoefte is op de TU-campus een nieuwe woontoren gebouwd voor circa 400 studenten. De strikte stedenbouwkundige voorwaarden en de geluidsbelasting liggen ten grondslag aan de oriëntatie, het volume en de markante vorm van de gevel. Daarbij eist de opdrachtgever en gemeente een goede oplossing voor de grote hoeveelheid fietsen. Naast deze ontwerpkaders hebben wij onszelf de vraag gesteld wat de meerwaarde van een grootschalige studentenhuisvesting zou moeten zijn. Zelfstandige woonunits worden voorgeschreven door wetgeving en is ook de wens van de verhuurder. Hiermee is een essentieel kenmerk van studentenhuisvesting, sociale contacten en de uitwisseling van kennis, naar de achtergrond geraakt.

"Het complex vormt door zijn verschijning een contrast met de omliggende bebouwing. De vorm van de gevel is bepaald door de omgevingsfactor geluid."

Het gebouw is dwars op straat geplaatst, over het water heen. In het talud tussen het water en de straat ligt een verdiepte fietsenstalling die van twee kanten bereikbaar is. Elk appartement heeft een erker met een dove kant om het verkeersgeluid van de drukke Kruithuisweg op te vangen en open kant richting het campusterrein. Hierdoor ontstaat een opvallende zaagtandgevel. Achter deze wit gecoate aluminium gevel bevindt zich een intrigerende binnenwereld. Op elke verdieping worden de studentenwoningen door een gezamenlijke ontmoetingszone ontsloten. Deze zones zijn door vides aan de kopgevel en trappen in het midden door het hele gebouw met elkaar verbonden. In deze binnenwereld kan ontmoeting en contact tussen de studentbewoners vanzelf ontstaan.
De herhaling van de individuele woonunits zorgt voor een eenduidig sculpturaal gebouw dat zich nestelt in de formele structuur van de universiteitscampus. De doorgaande verticale binnenruimte is een gestapelde communtiy; een interessante binnenwereld die zich door een studentengemeenschap eigen gemaakt kan worden. Het gebouw versterkt het beeld van Delft als kennisstad. De ingenieurs in spe met inzicht hebben nu ook een prachtig uitzicht.

Gegevens

Project
Studentenhuisvesting Delft

Locatie
Delft, Nederland

Omschrijving
Eenpersoons studentenwoningen met fietsenkelder

Opdrachtgever
Laurentius

Oppervlakte
21.705 m2

Beelden
Scagliola & Brakkee

Meer weten?

Willem Hein Schenk
Willem Hein Schenk
Adviseur | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten