Tractie Grunobuurt

Project    Slideshow    Gegevens
Prominent huizenblok met monumentale gevel
Voor de Grunobuurt in Groningen heeft De Zwarte Hond een nieuw blok met een kenmerkende monumentale gevel ontworpen: Tractie. Eerder maakte De Zwarte Hond het stedenbouwkundig plan voor de Grunobuurt en een van de andere woonblokken, Typhoon. Het nieuwe blok Tractie staat centraal in de wijk, prominent aan de groene as. Een mooie plek om te wonen, tussen het groene plein en het water van het Hoornsediep.
 
Tractie is een woongebouw met een divers programma, met woningen voor sociale huur en middenhuur: appartementen met drie of vier kamers, maisonnettes met entree op de straat en penthouses. Woonplezier creëren, dat is het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp. Net als elders in de wijk zijn er subtiele overgangen tussen publiek en privéterrein, met hagen en Delftse stoepen. Dit maakt het contact tussen buren laagdrempelig; bewoners zijn er enthousiast over.

“Het creëren van een mooie mix van woningtypes is een complexe puzzel. De Zwarte Hond heeft die efficiënt opgelost, met oog voor de toekomstige bewoners. Dankzij die efficiënte structuur is er ruimte voor extra kwaliteit, zoals te zien aan de extra buitenruimte op de tweede verdieping, het materiaalgebruik en de detaillering”

Spelen met hoogteverschillen
Om variatie aan te brengen in het straatbeeld zijn hoogteverschillen een belangrijk uitgangspunt van het stedenbouwkundig plan. Ook bij Tractie is dit goed te zien. De hoogte van het blok varieert van 3 tot 7 woonlagen. “Door slim te spelen met hoogtes valt er meer daglicht in de straten. Daarnaast zorgt deze ingreep, die in alle blokken wordt gerealiseerd, voor een sterk samenhangend thema in de Grunobuurt”, zegt architect Tjeerd Jellema.

Gronings detail
Kenmerkend voor Tractie is de omloop op de tweede verdieping; die loopt over de gehele gevel door. Hierdoor hebben de aanliggende appartementen buitenruimtes over de volledige breedte van de woning. Het gebouw is opgezet vanuit een heldere en efficiënte structuur. De gevel kent een rustig patroon van verticaal georiënteerde openingen. Samen met een stevige en rijke detaillering – het Gronings detail, volgens architect Tjeerd Jellema – resulteert dit in een gebouw met een sterk eigen karakter, dat tegelijkertijd dienstbaar is aan het stedenbouwkundig plan.

“De wijk wordt opgetrokken uit baksteen. Om het gebouw te onderscheiden van de andere blokken hebben we een mooi bakstenen detail ontworpen. Ik zou het een typisch Gronings detail willen noemen.”

Tjeerd Jellema
Architect
Bewoners denken mee
Bewoners uit de buurt hebben tijdens het ontwikkelen van het stedenbouwkundig plan een grote rol gehad in hoe de gebouwen en de inrichting van de openbare ruimte eruit komt te zien. “Eigenlijk heel leuk is dat mede daardoor de kwaliteiten van de oorspronkelijke wijk behouden bleven”, zegt Jellema. “Dat zie je aan het patroon van straten en pleinen in de Grunobuurt. Tractie ligt heel mooi tussen zo’n plein en het water. Samen met de andere gebouwen zorgt het woningblok voor het aangename straatbeeld in de buurt.”
 
Spoorwegverleden
De namen van de bouwblokken in de Grunobuurt, zoals Tractie en Typhoon, verwijzen naar het spoorwegverleden van de wijk, dat aan de noordkant wordt begrensd door het spoor. De naam van de wijk is afgeleid van de woningbouwvereniging voor spoorwegpersoneel Gruno, die sinds de bouw in de jaren 20 het merendeel van de woningen in de wijk in beheer had. In 2004 is besloten de wijk grootschalig te vernieuwen; de woningen bleken in een technisch matige staat en de woonkwaliteit was niet naar behoren. Inmiddels zijn drie nieuwbouwblokken gereed: Typhoon van De Zwarte Hond en twee blokken ontworpen door Maccreanor Lavington, Traverse en Statie. Het vierde blok, Lampisterie (DiederenDirrix), is in aanbouw en wordt naar verwachting in het voorjaar van 2020 opgeleverd. Tractie is het vijfde woonblok dat wordt gerealiseerd. Daarna volgen nog drie andere nieuwbouwblokken. Samen creëren deze blokken nieuwe straten en pleinen die aansluiten op de bestaande structuur van de stad.
 
Tractie is onderdeel van het Masterplan Grunobuurt. Voor meer informatie klik hier.

Gegevens

Project
Tractie Grunobuurt

Locatie
Groningen, Nederland

Omschrijving
Nieuwbouwblok met huurwoningen en binnenplaats met parkeerruimte en groen, als onderdeel van grootschalige wijkvernieuwing in de Grunobuurt

Opdrachtgever
Nijestee

Periode
2017 - 2021

Oppervlakte
10.779 m2

Bijzonderheden
De Zwarte Hond heeft tevens het stedenbouwkundige plan van Grunobuurt-Noord ontworpen, plus het woningblok Typhoon

Meer weten?

Tjeerd Jellema
Tjeerd Jellema
Architect
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten