Transformatie Rodeweeshuisstraat

Project    Slideshow    Gegevens
Nieuwe bruisende hotspot in Groningen
In het centrum van Groningen transformeert De Zwarte Hond samen met vastgoedontwikkelaars MWPO en Beauvast de Rodeweeshuisstraat van een donkere achterafstraat tot een levendig onderdeel van het stadshart. De transformatie van het oude V&D-pand en het voormalige distributiepand en de bouw van Mercado zorgen voor een revitalisatie van de publieke ruimte. Deze ontwikkeling is een mooi voorbeeld van hoe De Zwarte Hond de krachten van stedenbouw en architectuur combineert en integreert om de (binnen)stad beter te maken.
In de Tweede Wereldoorlog werd de noordwand van de Grote Markt verwoest. Tijdens de wederopbouw in de jaren 50 kwamen er grote panden te staan, die het optimisme van destijds uitstraalden. Vroom & Dreesmann opende hier een groot, modern warenhuis van vijf verdiepingen. In de loop der jaren groeide het V&D-complex uit tot een verzameling van gebouwen, waarbij de Rodeweeshuisstraat primair functioneerde als bevoorradingsstraat. Het faillissement van de warenhuisketen betekende het einde van een tijdperk, maar het verdwijnen van grote warenhuizen in oude stadscentra is geen op zichzelf staande ontwikkeling. ‘Steden veranderen’, zegt Henk Stadens, architect en partner bij De Zwarte Hond. ‘Van een stadscentrum gedomineerd door auto’s en warenhuizen zien we dat de focus verschuift in de richting van beleving en kwaliteit, met bijvoorbeeld aantrekkelijke voetgangersgebieden, lokale producten en speciaalzaken. De Rodeweeshuisstraat biedt daarvoor veel aanknopingspunten, met de veranderende functie van gebouwen, van opslagruimtes naar gebouwen waar iets gebeurt. Het is zonde om deze straat niet volwaardiger voor de stad te gebruiken. Als het aan De Zwarte Hond ligt, wordt de plek een bruisende nieuwe hotspot.’ Kristiaan Capelle, directeur van MWPO voegt hieraan toe: ‘Het is heel mooi dat we in een vergeten stuk stad deze functiemenging kunnen realiseren. Het zorgt voor een verlevendiging van de binnenstad.’

Waar vroeger de binnenstad ophield bij de noordwand, vormt het gebied straks een nieuwe schakel tussen verschillende routes in de stad. De Zwarte Hond werkt er nu aan twee transformatieprojecten en één nieuw gebouw: Het Groot Handelshuis (MWPO), The Warehouse en Mercado (beide MWPO & Beauvast). Parallel daaraan is de gemeente druk bezig om de bestrating in de binnenstad te vernieuwen en de fietser en voetganger meer ruimte te geven. Gezamenlijk zorgen de verschillende projecten voor een revitalisatie van de publieke ruimte.

“Van een stadscentrum gedomineerd door auto’s en warenhuizen zien we dat de focus verschuift in de richting van beleving en kwaliteit, met bijvoorbeeld aantrekkelijke voetgangersgebieden, lokale producten en speciaalzaken.”

Henk Stadens
architect | partner
Transformatie 1: Het Groot Handelshuis
Tussen Rodeweeshuisstraat en de Grote Markt bevindt zich de oude V&D. De Zwarte Hond werkt aan het ontwerp voor de transformatie van het grote pand tot Het Groot Handelshuis. De tijd van grote, introverte warenhuizen lijkt grotendeels voorbij. Daarom wordt het een multi-tenant gebouw, met meerdere huurders: retail op de onderste verdiepingen, daarboven kantoren en een restaurant met een riant dakterras. Een grote collectieve ruimte op de begane grond moet de verbinding naar buiten leggen, zodat het gebouw echt onderdeel wordt van de wijdere omgeving. Elke verdieping krijgt zijn eigen entree, met het hoge en lichte centrale trappenhuis als verbindende factor. In de kelder is een grote fietsenstalling gepland, die plaats biedt aan meer dan duizend fietsen. ‘Die fietsenkelder activeert de straat’, zegt architect Tjeerd Jellema. ‘Je parkeert je fiets hier en een moment later sta je op de Grote Markt, Oude Ebbingestraat of Stalstraat.’

“Het is heel mooi dat we in een vergeten stuk stad deze functiemenging kunnen realiseren. Het zorgt voor een verlevendiging van de binnenstad.”

Kristiaan Capelle
directeur van MWPO
Transformatie 2: The Warehouse
Iets verderop in de Rodeweeshuisstraat staat 'The Warehouse', het voormalige distributiepand van de V&D. Samen met de ontwikkelaars heeft De Zwarte Hond het gebouw een nieuwe bestemming gegeven. De gesloten distributiegevel is vervangen door een open, transparante gevel. Beneden komt retail, in hoge plezierige ruimtes. Daarboven bevinden zich 24 compacte, luxe appartementen, verdeeld over vier bouwlagen. De betonconstructie draagt bij aan het loftachtige, industriële interieur. Net als bij het V&D-pand maakt De Zwarte Hond in het ontwerp dankbaar gebruik van de karakteristieke elementen van de wederopbouwarchitectuur. Zo krijgt de naoorlogse architectuur een nieuw 21e-eeuws leven.

“Het is zonde om deze straat niet volwaardiger voor de stad te gebruiken. Als het aan De Zwarte Hond ligt, wordt de plek een bruisende nieuwe hotspot.”

Henk Stadens
architect | partner
Nieuwbouw: Mercado
Tegenover 'The Warehouse' komt Mercado, een gebouw naar een ontwerp van de architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten. Op deze plek staat nu nog het Vendorama-blok, waarin tot voor kort een Aldi-vestiging de grootste blikvanger was. Daarvoor in de plaats komt een monumentale overdekte markt met luxe appartementen erboven, elk met een eigen groen dakterras en een spectaculair uitzicht over de stad. Het nieuwe gebouw heeft een kleinere grondoppervlakte dan het huidige blok, waardoor ruimte ontstaat voor het nieuwe Stalplein. Zeker in de zomer is het daar goed toeven, in de luwte van de drukke binnenstad. De nieuwbouw brengt licht, lucht en dynamiek in het Groningse straatje en geeft de stad zelfs een nieuwe openbare ruimte. ‘De stedenbouwkundige ingreep activeert de ontwikkeling van het gebied’, zegt architect Stadens. ‘De aanwezigheid van deze markthal stimuleert bijvoorbeeld de komst van horeca.’ De architectuur van het gebouw kenmerkt zich door open gevels met veel glas en glanzend keramiek. Een eigentijdse interpretatie die hetzelfde optimisme uitstraalt als de naoorlogse wederopbouwarchitectuur van de noordwand. De appartementen zijn in de verkoop.

Gegevens

Project
Transformatie Rodeweeshuisstraat

Locatie
Groningen, Nederland

Omschrijving
Transformatie van het oude V&D-pand en het voormalige distributiepand en nieuwbouw Mercado

Beelden
Colordot, Kaasnrijst, De Zwarte Hond

Meer weten?

Erik Roerdink
Erik Roerdink
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten