Vakantiewoning Cornelisse

Project    Slideshow    Gegevens
Beschutte plek tussen dorp en strand
De Familie Cornelisse vroeg De Zwarte Hond een vakantiewoning te bouwen op Schiermonnikoog. Het eiland waar zij vele weekenden en zomers met elkaar doorbrengen. De kavel is een groene beschutte plek, grenzend aan de duinen, tussen het dorp en het strand in.

Na opgave van de door de familie Cornelisse gewenste ruimtes hebben wij een heldere en compacte indeling van het huis gemaakt. Binnen de strenge regels van het bestemmingsplan is het een huis geworden waarbij alle gevraagde kamers gerealiseerd zijn en elke vierkante meter slim gebruikt wordt. Er is zelfs een kelder onder de woning voor fietsen en wasmachine.

Aan de zijde van het Karrepad ligt de keuken met een terras op de ochtendzon. Aan deze zijde is het huis relatief gesloten. Alleen het grote raam vanuit de keuken en de luikjes bij de slaapkamers verklappen of de familie thuis is. De tuinzijde heeft een groot terras in de zon met een beschut veranda gedeelte om in de schaduw of droog te zitten. Beide terrassen zijn rondom het huis met elkaar verbonden zodat je altijd met droge voeten een rondje kan lopen om het huis. Aan de tuinzijde is ook nog een buitendouche gemaakt, handig als je net van het strand komt.

De voordeur bij de familie Cornelisse is slechts een formele deur. Wanneer de familie thuis is, loopt men meestal door de keuken en woonkamer het huis in en uit. Door de grote schuifdeuren is het huis heel open en is de veranda eigenlijk de grootste woonkamer. Wanneer je in het midden van het huis staat kan je aan alle zijdes om je heen naar buiten kijken. Ook binnen hebben de slaap- en badkamers schuifwanden. Zo kan je de ruimtes functioneler indelen en oogt het geheel rustig als de deuren open staan.
De regels voor deze kavel eisten een huis met een kap. Dit huis heeft een zinken kap gekregen waarbij de verhoudingen van de vorm zorgvuldig zijn ontworpen zodat het huis van buiten gezien zich bescheiden voegt in de omgeving. Terwijl het van binnen de ruimtes extra hoogte en licht geeft, een gevoel van luxe.

Het kleurgebruik is in samenspraak met de familie bepaald. Van binnen alles wit, van buiten zwart en de terrassen houtkleurig. Een sterk beeld wat heel goed past bij het eiland, in alle seizoenen en tijdloos. Het zwarte hout en het terras zullen door weer en wind op het eiland alleen maar nog mooier worden.

Alle toegepaste materialen zijn duurzaam en onderhoudsarm. In tegenstelling tot wat men vaak denkt is het zinken dak dat ook. Het heeft een zeer lange levensduur, het is een natuurlijk materiaal en eindeloos recyclebaar waarbij het uiteindelijk weer wordt opgenomen in de kringloop van de aarde. Toegepast in dit huis zorgt het zink ook tegen overmatige hitte en koude binnen. De gehele thermische schil geeft bovendien een veel hogere isolatiewaarde dan het bouwbesluit vereist. Dat scheelt een hoop in de energiekosten, zeker bij dit huis wat niet permanent bewoond wordt.
De inrichting van het huis is verder door de familie zelf gedaan. De vaste kasten op de slaapkamers, de keuken, verlichting en vloeren zijn door hen bedacht. De ideeën zijn steeds besproken met de architect en aannemer zodat alles goed geïntegreerd is en het huis echt een mooi totaal is geworden waar met veel genot vakantie wordt gevierd.

Gegevens

Project
Vakantiewoning Cornelisse

Locatie
Schiermonnikoog, Nederland

Omschrijving
Compacte vakantiewoning met kelder

Opdrachtgever
Familie Cornelisse

Periode
2007 - 2009

Oppervlakte
140 m2

Beelden
Peter Foppe Schut

Meer weten?

Henk Stadens
Henk Stadens
Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten