Vakantiewoningen De Ville Buiten

Project    Slideshow    Gegevens
Vakantiewoningen liggen als hazen tegen de duinen
Beschut aan de Badweg, in Nationaal Park Schiermonnikoog, liggen 11 houten vakantiewoningen die samen de Ville Buiten vormen. De robuuste huizen liggen als hazen tegen het duin aan. Door de stevige vorm, de natuurlijke uitstraling van het hout en hun bescheiden opstelling in het omliggende landschap manifesteren de huizen zich als eenheid en verstoren ze de omgeving niet. Ze horen er thuis.

Omdat het oorspronkelijke dorp Westerburen langzaam door de zee werd opgeslokt, werd Schiermonnikoog als Oosterburen in opdracht van de familie Stachouwer gebouwd in 1719. De Badweg is de verbinding tussen het dorp en het Noordzeestrand. Halverwege, tussen Badweg en de ten westen daarvan liggende duinen en naast de monumentale Rooms-katholieke Kerk, ligt de Ville Buiten. Waar het bestemmingsplan een grootschalig gebouw toeliet, is met respect voor het typisch Schiermonnikoogse landschap gekozen voor een kleinschalige opzet van vakantiewoningen. Vanaf de Badweg is het doorzicht op het achterliggende duingebied bewaard gebleven. Een van de essenties van het plan waarin architectuur en natuur elkaar versterken.

“Het ver boven de markt uitstijgende project heeft volgens de jury de kracht van een manifest. Het is een pleidooi voor vakmanschap en kwaliteit, dat ook in de reguliere woningbouw navolging verdient.”

Juryrapport
Winnaar BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Noord
Zowel de woningen als het landschap waarin zij liggen zijn door De Zwarte Hond ontworpen. Grondige bestudering van de geschiedenis van de plek en van het landschap en van de wensen van de opdrachtgever hebben geleid tot een solide basis voor het ontwerp. Beleving van het bijzondere landschap en van de elementen vormden de uitgangspunten voor het ontwerp.
In de duinen zie je vanaf de zee de begroeiing veranderen, verder van de zee neemt de invloed van zout water en zeewind af. Plantenresten vormen een humuslaag waarop nieuwe planten groeien. Er ontstaat een opeenvolging van pionierplanten, van biestarwegras en helm in de buitenste jonge duinen tot struwelen van duindoorn, vlier en kamperfoelie en meidoorn in de oudere duinen. In dit duinlandschap zijn de woningen van de Ville Buiten vrij verdeeld zonder erfafscheiding en op verschillende hoogtes waardoor de beleving van de plek is versterkt. De inrichting van het landschap is bepaald door typische duinbegroeiing als doornstruiken en ‘harde’ grassoorten. Op sommige plekken zijn ooit in beperkte mate naaldbomen geplant om de woningen langs de Badweg privacy te geven. Op basis van dit principe zijn de nieuwe gebouwen zeer zorgvuldig ingepast. Privacy en beschutting worden verkregen door aanplant van bomen en heesters.

“Het grijzige, bewerkte Western Red Cedar hout dat met de hand op de gevels is genageld past uitstekend bij de kleuren van het duinlandschap.”

Juryrapport
Winnaar BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Noord
De woningen hebben een plat dak, een grote veranda en een relatief gesloten noordgevel zodat het tegenoverliggende huis vanaf de veranda optimale privacy geniet. De gevels zijn opgebouwd uit Red Cedar planken met grote uitsparingen voor glazen puien en ramen. Door de herhaling en het ritme van de houten delen onstaat een sterk grafisch beeld. De woningen zijn op het zuiden georiënteerd en hebben profijt van de ochtendzon op het dakterras en van de ondergaande zon op de veranda aan de westelijke kopgevel. Een glazen luifel boven de veranda maakt deze ook bruikbaar bij slechter weer. Het natuurlijke materiaalgebruik en de grote openingen aan de veranda versterken het landschappelijke karakter van de woningen.

“De huizen zijn met veel precisie en liefde voor het ambacht gemaakt en hebben ze een hoge woonkwaliteit.”

“Het project getuigt van moed van de opdrachtgever en van de architecten om afstand te doen van het reguliere, clichématige vakantieparkidioom en van het op deze plek toegestane, grootschalige gebouw en met een even eigenzinnig als autonoom en eigentijds plan te komen.”

Juryrapport
Winnaar BNA Gebouw van het Jaar 2008 Regio Noord
Duurzaamheid in materiaalkeuzes en installaties, en in het zo efficient mogelijk aan- en afvoeren van materialen en bouwonderdelen, zijn vanaf het begin van het ontwerpproces van groot belang geweest. Schiermonnikoog is een Nationaal Park en de natuur mag zo min mogelijk belast worden met herrie, vrachtwagens, bouwputten en lange bouwtijden. Daarom zijn zoveel mogelijk onderdelen pre fab op de vaste wal gemaakt. Dus geen betonnen trappen, maar trappen van hout. Ook de terrasdelen en de constructuie van houtskeletbouw zijn op de vaste wal gemaakt. De ‘zachte’ terreininrichting zorgt voor minimale rioolbelasting.

De Ville Buiten is zo ontworpen dat zij mooier wordt naarmate weer, wind en zand het ensemble van vakantiewoningen verweren. Architectuur en natuur zijn optimaal op elkaar afgestemd en versterken elkaars aanwezigheid. Hier, op de mooiste plek van Nederland illustreert de Ville Buiten het multidisciplinaire karakter van ons bureau op uitstekende wijze.
Voor meer informatie over het appartementencomplex Koningskaars klik dan hier.

Gegevens

Project
Vakantiewoningen De Ville Buiten

Locatie
Schiermonnikoog, Nederland

Omschrijving
Vakantiewoningen en restaurant

Opdrachtgever
Kapenglob BV

Oppervlakte
1.383 m2

Bijzonderheden
BNA gebouw van het jaar 2008 Winnaar regio Noord

Beelden
Harry Cock

Gerelateerd

Alle projecten