Vakantiewoningen Koningskaars

Project    Slideshow    Gegevens
Architectuur en natuur op elkaar afgestemd
Aan de Badweg op Schiermonnikoog zijn negen luxe driekamerappartementen met tuin of dakterras gerealiseerd door De Zwarte Hond. Appartementencomplex Koningskaars, vernoemd naar de gelijknamige duinplant, maakt stedenbouwkundig en architectonisch onderdeel uit van het in 2008 door De Zwarte Hond gerealiseerde project De Ville Buiten.
De Ville Buiten won in 2008 de BNA-prijs voor het mooiste gebouw van het jaar in de regio Noord. In het juryrapport stond destijds: “Het is een pleidooi voor vakmanschap en kwaliteit, dat ook in reguliere woningbouw navolging verdient.” Ook bij Koningskaars is de beleving van het bijzondere landschap en van de elementen het uitgangspunt geweest bij het ontwerp. De inrichting van het landschap is bepaald door wat reeds aanwezig is in dit gedeelte van het eiland: typische duinbegroeiing met doornstruiken en ‘harde’ grassoorten. Koningskaars staat solitair in dit duinlandschap zonder erfafscheidingen.
Met de bouw van Koningskaars is gehoor gegeven aan de vraag naar ruimere appartementen op Schiermonnikoog. Het complex bestaat uit drie verdiepingen. De begane grond is verdiept aangelegd, waardoor de totale hoogte beperkt kon blijven en het gebouw toch een bescheiden positie inneemt. De woningplattegronden zijn hoofdzakelijk gelijk en draaien ieder in een andere richting rondom een centrale ontsluiting. De woningen zijn volledig ingericht en voorzien van een ruime open keuken, een grote woonkamer grenzend aan de buitenruimte en een moderne badkamer.
De buitenruimte van de appartementen bestaan uit een heldere uitsnede in het terrein of een balkon over de gehele woningbreedte. Net als bij De Ville Buiten is het duingebied strak tegen het gebouw gelegd. De veranda is buitengebied en er mag geen privatisering van het omringende landschap plaatsvinden.
De gevels zijn vervaardigd uit Western Red Cedar met grote uitsparingen voor de veranda’s, grote glazen puien en ramen. Door de zorgvuldige positionering en zonering van deze onderdelen ontstaat een sterk grafisch beeld. Een heldere autonome vorm in een ruig en natuurlijk landschap.

Koningskaars is zo ontworpen dat zij mooier wordt naarmate weer, wind en zand invloed krijgen hebben op het gebouw.

Duurzaamheid in materiaalkeuzes en installaties, en het zo efficiënt mogelijk aan- en afvoeren van materialen en bouwonderdelen, zijn vanaf het begin van het ontwerpproces van groot belang geweest. Schiermonnikoog is een Nationaal Park, dus de natuur moet zo min mogelijk worden belast met herrie, vrachtwagens, bouwputten en lange bouwtijden. Daarom zijn zoveel mogelijk onderdelen prefab aan wal gemaakt. Ook de terrasdelen en de constructie van houtskeletbouw zijn op het vasteland gemaakt. De ‘zachte’ terreininrichting zorgt voor minimale rioolbelasting.
Koningskaars is zo ontworpen dat zij mooier wordt naarmate weer, wind en zand invloed krijgen hebben op het gebouw. Architectuur en natuur zijn optimaal op elkaar afgestemd en versterken elkaars aanwezigheid. Tegelijkertijd is Koningskaars een eigenzinnig, eigentijds en autonoom gebouw.
Voor meer informatie over de vakantiewoningen De Ville Buiten klik dan hier.

Gegevens

Project
Vakantiewoningen Koningskaars

Locatie
Schiermonnikoog, Nederland

Omschrijving
Negen driekamer vakantieappartementen

Opdrachtgever
Van Wijnen Recreatiebouw B.V.

Periode
2013 - 2016

Oppervlakte
968 m2

Beelden
Harry Cock

Meer weten?

Jurjen van der Meer
Jurjen van der Meer
Oprichter | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten