Villa in de Duinen

Project    Slideshow    Gegevens
Villa voor kunstminnend echtpaar
De Villa in de Duinen van de Hoek van Holland is ontworpen voor een echtpaar. Hun wens: een huis in een duinlandschap. Een opnieuw vormgegeven, glooiend duinlandschap is om het huis gedrapeerd. Hierdoor ontstaan toegangen tot het landschap op verschillende niveaus. De bel-etage, die rondom een patio is vormgegeven, zweeft aan de oostzijde boven een duinpan, terwijl je aan de westzijde via een luie trap direct de duinen inloopt.
De bel-etage ligt op een betonnen basement waar de entree van de woning zich bevindt. In deze betonnen bunker, half ingegraven in een duin, hebben de gasten een gastenverblijf met eigen voordeur en voorzieningen. Op de bovenste verdieping slaapt het echtpaar in een bescheiden slaapvertrek met toegang tot een terras. Een daktrap biedt uitzicht op de zee.

"Het ontwerp van het huis met drie woonlagen is opgebouwd uit een stelsel routes en ruimtes. In de beleving kent het huis geen begane grond of verdieping. Het landschap grenst soms aan een vertrek, dan onverwacht weer niet."

Het ontwerp is opgebouwd uit een huis met drie woonlagen in een stelsel routes en ruimtes. In de beleving kent het huis geen begane grond of verdieping. Het landschap grenst soms aan een vertrek, dan onverwacht weer niet. Twee stijgpunten en veel toegangen naar buiten maken oneindig veel routes mogelijk. De routes voeren je door ruimtes met een elk een eigen atmosfeer. In veel ruimtes wordt de blik via een aantal ruimtes naar buiten geleid. Vanuit de keuken kijkt je door de patio, door de woonkamer naar het panorama van abelen in de duinen. Binnen biedt de prachtige kunstcollectie ankerpunten in de ‘route architecturale’.

Het huis is meerduidig. Het is een stellingname tegen de ‘wrap-around’ van architectuur in één materiaal. De gevels van deze villa hebben elk een eigen compositie en taal die een vanzelfsprekendheid krijgt wanneer je er in het landschap omheen beweegt. De foto als medium schiet in die beleving tekort. Gelukkig maar. Dat maakt architectuur architectuur. Alle ruimtes van het huis bieden meerdere lagen van beleving en detail. ‘Eenvoud’ is bij dit huis niet aan de orde. Het plezier zit hem in alle lagen die met elkaar verweven worden. Het huis biedt een bunker, een patiowoning, een bungalow en een grachtenpand, een Mies en Loos, House X en Bordeaux. Niet als postmoderne daad, maar in de vorm van archetypische transformaties. Dit klinkt hoogdravend. Dat is het niet. Het is de wijze waarop dit huis tot stand is gekomen.

Gegevens

Project
Villa in de Duinen

Locatie
Hoek van Holland, Nederland

Omschrijving
Luxe woonhuis biedt toegang tot omringende duinlandschap vanaf verschillende niveaus

Periode
2005 - 2008

Oppervlakte
500 m2

Bijzonderheden
Dit is een project van Daan Zandbelt in zijn tijd als partner van Zandbelt&vanderBerg.

Beelden
Christian Richters

Meer weten?

Daan Zandbelt
Daan Zandbelt
Stedenbouwkundige | Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten