Witte de Withstraat 50

Project    Slideshow    Gegevens
Uitnodigend museum door eenvoudige ingreep
Twee instituten voor hedendaagse kunst (TENT en Witte de With) zijn sinds 1990 gevestigd in een monumentaal pand aan de Witte de Withstraat in Rotterdam, in een voormalig HBS voor meisjes. Vanaf de bekende Rotterdamse straat was het gebouw een gesloten bastion. Voorbijgangers hadden geen idee wat er zich in het gebouw afspeelde en werden niet uitnodigend om naar binnen te lopen en de tentoonstellingen te bezoeken. De instituten hadden op hun beurt geen mogelijkheid om zich naar de stad toe te profileren.

Door de gevel te openen en de ramen te vergroten is het gebouw omgevormd tot een transparant en uitnodigend museum. De tentoonstellingsruimten direct achter de ramen worden door de twee instituten voor hedendaagse kunst gebruikt om zich te profileren.

De zichtbaarheid van de instellingen is vergroot en het gebouw levert nu een positieve bijdrage aan de levendigheid en het succes van de Witte de Withstraat.

Tijdens de renovatie zijn meteen een aantal andere knelpunten in het gebouw opgelost. Er is een nieuwe culturele ontmoetingsplaats gecreëerd in het hart van het gebouw, een shared space lobby, waar een bar, bookshop, garderobe en de opvang voor groepen is geconcentreerd. De twee instituten delen de nieuwe balie bij de lichte entree van het gebouw. Hier komt iedereen elkaar tegen: bezoekers, kunstenaars, kunsthistorici en medewerkers. De al lang gewenste samenwerking van de twee instituten komt hiermee beter tot uitdrukking. Een subtiel geïntegreerde rolstoel/goederenlift heeft er voor gezorgd dat de toegankelijkheid van het gebouw op een relatief eenvoudige manier is vergroot. De toiletten en installaties zijn vernieuwd en de onhandige hoogteverschillen, trapjes en muren in de tentoonstellingsruimten op de begane grond zijn weggehaald. Hierdoor is de routing verbeterd en de ruimtelijkheid sterk vergroot. Ook komt deze vereenvoudiging de flexibiliteit van de tentoonstellingsruimte ten goede.

Door de renovatie kan het gemeentelijke monument uit eind 19e eeuw weer vele jaren functioneren als tentoonstellingsruimte en thuisbasis voor de twee instituten. De zichtbaarheid van de instellingen is vergroot en het gebouw levert nu een positieve bijdrage aan de levendigheid en het succes van de Witte de Withstraat. En met succes, sinds de verbouwing heeft het museum 50% meer reguliere bezoekers ontvangen en is het aantal groepen is zelfs verdubbeld.

Sinds de verbouwing heeft het museum 50% meer reguliere bezoekers ontvangen en is het aantal groepen zelfs verdubbeld.

Gegevens

Project
Witte de Withstraat 50

Locatie
Rotterdam, Nederland

Omschrijving
Transformatie monumentaal gebouw naar transparant en uitnodigend museum

Periode
2006 - 2014

Oppervlakte
2.500 m2

Bijzonderheden
Meubels ontworpen door Studio Miessen, Berlijn. Dit project is ontworpen door Daan Zandbelt

Beelden
Aad Hoogendoorn

Meer weten?

Daan Zandbelt
Daan Zandbelt
Stedenbouwkundige | Architect | Partner
E-mail
LinkedIn

Gerelateerd

Alle projecten